Date noi despre aparitia vietii pe Terra

Publicat:

Mai multe fosile microscopice descoperite în Australia într-o roca datata acum 3,5 miliarde de ani sunt cele mai vechi fosile descoperite vreodata pe Terra si reprezinta cea mai veche amprenta a unor microorganisme de pe planeta noastra, au confirmat oamenii de stiinta potrivit carora viata ar fi aparut probabil mult mai devreme decât se credea pâna acum, relateaza marti AFP, potrivit agerpres.

Lucrarea publicata luni în cea mai recenta editie a revistei stiintifice americane Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) sugereaza, de asemenea, ca ar putea exista viata în alte parti ale Universului, cel putin sub forma microorganismelor.


Cercetatorii de la Universitatile din California si Wisconsin-Madison au identificat, datorita unei noi tehnologii numita spectrometrie de masa, semnaturi chimice ale unsprezece exemplare microbiene care apartin unui numar de cinci specii dintre care unele sunt similare cu cele existente astazi.

”Acesta este primul cel mai vechi loc de pe planeta din care avem amprenta digitala morfologica si chimica a vietii”, a explicat John Valley, profesor de geostiinte la Universitatea din Wisconsin, principalul coautor al acestui studiu.

“De asemenea, am descoperit ca exista mai multe tipuri de metabolism si diferite specii cu functii biologice diferite – unele produc metan, altele îl consuma sau utilizeaza energie solara pentru fotosinteza”, a precizat acesta pentru sursa citata.

Metanul urma sa formeze o parte semnificativa din atmosfera tânarului Pamânt, bombardata frecvent de comete, unde oxigenul era rar sau absent.

Unele dintre aceste bacterii, acum disparute, apartineau grupului Archaea de microorganisme procariote unicelulare, fiinte vii fara nucleu. Altele erau asemanatoare speciilor microbiene de astazi.

Acest studiu sugereaza ca unele dintre microfosile – denumite astfel deoarece nu sunt vizibile cu ochiul liber – descrise pentru prima data în 1993 în jurnalul ”Science” pentru functia morfologia lor unica, cilindrica si filamentoasa, ar fi putut sa traiasca într-o perioada când nu exista înca oxigen pe Pamânt.

Aceste organisme – cu o latime de 0,01 milimetri – au format o comunitate de microorganisme foarte bine dezvoltate care probabil nu au constituit zorii vietii”, a mai spus profesorul Valley.

Faptul ca mai multe tipuri de microbi traiau deja acum 3,5 miliarde de ani ”ne indica faptul ca viata pe Terra a aparut mult mai devreme, fara ca cineva sa stie exact când, si confirma totodata ca nu este foarte dificil ca o forma de viata primitiva sa evolueze catre microorganisme mai avansate”, a subliniat William Schopf, profesor de paleobiologie la Universitatea din California, un alt coautor al acestei lucrari.

Pentru el, acest studiu, alaturi de altele, indica faptul ca viata ar putea fi frecventa în cosmos. Concluziile cercetarilor publicate în 2001 de echipa profesorului Valley au sugerat ca oceanele cu apa lichida existau acum 4,3 miliarde de ani, cu peste 800 de milioane de ani înainte de fosilele descrise în aceasta lucrare si cu doar 250 de milioane de ani dupa formarea Pamântului. “Nu avem nicio dovada directa ca viata exista acum 4,3 miliarde de ani, însa nu exista niciun motiv pentru care sa credem ca acest lucru nu ar fi fost posibil. Este ceva ce cu totii am dori sa aflam”, a mai spus Valley.

Studii publicate în septembrie în revista britanica ”Nature” au scos la iveala descoperirea unor potentiale indicii ale vietii de acum 3,95 miliarde de ani, cele mai vechi pâna în prezent, însa acestea urmeaza sa fie confirmate.

Microfosilele au fost identificate în granule de grafit – o forma de carbon – prezente în roci sedimentare vechi, descoperite în Australia de Vest.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.