DATE noi despre cutremurul din Iran. Mai multe case au fost DISTRUSE – VIDEO

Publicat:

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs marţi în provincia Kerman din sud-estul Iranului, potrivit Centrului seismologic din cadrul Universităţii din Teheran, informează agenţiile de presă AFP şi Reuters,

Potrivit primelor estimări ale pagubelor materiale produse cu această ocazie, publicate de agenţia de presă iraniană Fars, mai multe case vechi au fost distruse în şase sate şi o persoană rănită a fost transportată la un spital din această zonă.


Seismul a fost resimţit la ora locală 12:13 (08:43 GMT) într-o regiune ce a fost deja lovită pe 1 decembrie de un cutremur de pământ de 6 grade care nu a făcut nicio victimă, potrivit Universităţii din capitala iraniană. Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), prima replică a cutremurului ar fi avut o magnitudine de 5,9.

Epicentrul seismului a fost localizat în Hejdak.

Aflată la marginea marelui deşert Kavir-e Lut, localitatea Hejdak se află la 50 de kilometri nord faţă de Kerman, capitala provinciei omonime, un oraş situat la o distanţă de 800 de kilometri sud-est faţă de Teheran. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 57 de kilometri.

Seismul a fost urmat de nouă replici cu magnitudini cuprinse între 2,8 şi 4,2 într-un interval de 70 de minute, potrivit Universităţii din Teheran.

Sitat la extremităţile mai multor plăci tectonice şi traversat de mai multe falii, Iranul este o zonă cu o puternică activitate seismică.

Luni seară, un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,0, potrivit Universităţii din Teheran (5,4 potrivit USGS), a fost resimţit în regiunea Kermanshah din vestul Iranului.

Acel seism nu a făcut nicio victimă, potrivit presei iraniene, însă aceeaşi regiune, frontalieră cu Irakul, a fost lovită pe 12 noiembrie de un cutremur cu magnitudinea 7,3 care a făcut 620 de morţi şi peste 12.000 de răniţi în Iran, potrivit celui mai recent bilanţ oficial.

Catastrofa naturală a făcut opt morţi şi în Irak.

Marile seisme recente au rămas ancorate în memoria colectivă a iranienilor.

În decembrie 2003, un seism a distrus complet oraşul istoric Bam din Iran, în provincia Kerman (sud-est). Cel puţin 31.000 de persoane au fost ucise.

În aprilie 2013, Iranul a fost zguduit într-un interval de câteva zile de două seisme cu magnitudinile 6,4 respectiv 7,7 – cel din urmă fiind cel mai puternic cutremur produs în această ţară după 1957. Cele două seisme au făcut 40 de morţi în Iran şi la fel de multe victime în Pakistan.

În iunie 1990, un seism cu magnitudinea 7,4 produs în Iran, în apropiere de Marea Caspică (în nordul ţării), a făcut 40.000 de morţi, peste 300.000 de răniţi şi a lăsat fără locuinţe peste 500.000 de persoane. În doar câteva secunde, regiune cu o suprafaţă de 2.100 de kilometri pătraţi, conţinând 27 de oraşe şi 1.871 de sate, repartizate în provinciile Ghilan şi Zandjan, a fost complet devastată de acea catastrofă naturală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.