Datoriile Moldovei: Investiție sau piedică pentru dezvoltarea economiei

Publicat:

Datoriile Moldovei: Investiție sau piedică pentru dezvoltarea economiei

Datoria de stat a Republicii Moldova a crescut cu circa 27 miliarde de lei de la sfârșitul lui 2020 până în iunie 2023, potrivit unui studiu realizat de expertul în finanțe publice al Comunității WatchDog.MD, Marin Gospodarenco.

Potrivit experului, raportul datorie/PIB în Moldova este de 36,1%, practic de două ori mai puțin decât plafonul de 60%-70% considerat periculos sau nesustenabil pentru o țară în curs de dezvoltare, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Expert: Există riscul întreruperii livrărilor de gaze rusești – Stiripesurse.md

Portofoliul de creditori ai Moldovei este suficient de diversificat, iar majoritatea împrumuturilor sunt pe termen lung, de 25-40 de ani.

Cu toate acestea, un avantaj important e că multe din împrumuturile Moldovei sunt acordate ca asistență externă, în condiții preferențiale – adică această datorie este mai ieftină, are o dobîndă mai mică decît dacă ne-am împrumuta direct de la băncile comerciale. Asta înseamnă că banii pe care guvernul trebuie să-i aloce în fiecare an pentru deservirea datoriei nu îngreunează prea mult bugetul public.

Datoriile Moldovei: Investiție sau piedică pentru dezvoltarea economiei

Pe de altă parte, situația nu este în întregime roz. Invazia rusă în Ucraina, criza energetică, inflația și creșterea prețurilor au afectat negativ economia Moldovei și, respectiv, capacitatea de plată a țării. O depreciere majoră a monedei naționale sau o creștere a ratei dobînzii ar putea crea un context de piață volatil pentru anii următori, iar Ministerul Finanțelor trebuie să fie pregătit pentru astfel de „scenarii de șoc”.

În prezent, datoria publică nu este o problemă pentru Moldova și chiar există loc de mai multă îndatorare. E important totuși care împrumuturile să fie folosite în mod chibzuit, pentru acoperirea deficitului bugetar și investiții productive, cu randament mare, care să stimuleze economia, dă dezvolte infrastructură, să stimuleze inovațiile și să crească nivelul de expertiză în țară. Creditele nu sunt un panaceu pentru economie, iar creșterea datoriei este sustenabilă doar dacă economia crește și ea pe măsură.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor Sindicaliștii consideră oportun examinarea posibilității stopării majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61...

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici Liderul belarus Alexandr Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran...

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă Finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie...

Guvernul Recean promite ‘să aducă’ Europa în toată ţara

Guvernul Recean promite 'să aducă' Europa în toată ţara Aflat într-o vizită de lucru în raionul Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat două proiecte implementate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.