De ce au românii încredere în Armată și Biserică?

Publicat:

De ce au românii încredere în Armată și Biserică?

Armata (70%) și Biserica (62%) sunt instituțiile în care își pun românii cea mai mare încredere, potrivit unui sondaj INSCOP, comandat de agenția News.ro., transmite RFI.

NATO și UE completează clasamentul, cu scoruri mari, între 50% și 55%, în creștere față de acum zece ani.


Citeşte şi: Nivelul ridicat ‘galben’ de ameninţare teroristă a fost prelungit în Transnistria – Stiripesurse.md

Instituții reprezentative ale democrației, precum Guvernul și Parlamentul, sunt codașele clasamentului, cu scoruri de 19, respectiv 17 procente.

Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, explică la RFI sondajul încrederii în instituții: ”Explicațiile sunt mai multe, sunt și culturale, țin de stabilitatea instituțiilor, țin de neîncrederea cronică în politic. E adevărat, sunt și niște explicații până la urmă obiective. De fiecare dată când întrebi despre încrederea în Guvern, e foarte dificil să ai încredere în Guvern mai mare de 50%, pentru că de regulă, Guvernul înseamnă o majoritate politică, adversarii sau votanții care fac parte din partide, care susțin partidele din Opoziție nu vor spune că au încredere în Guvern și atunci evident că aici e o limitare. Armata și Biserica sunt instituții cumva naționale integratoare și sunt și avantajate din acest punct de vedere”.

El precizează că ”sunt și explicații culturale și unele contextuale, încrederea crescută chiar în Armată, noi am publicat chiar o comparație, am aplicat aceeași întrebare în urmă cu zece ani și am aplicat-o și acum, mi s-a părut interesantă această evaluare după un deceniu, încrederea în Armată a crescut cu siguranță în contextul de securitate regional, războiul din Ucraina, nevoia de securitate.

De ce au românii încredere în Armată și Biserică?

De asemenea, în Biserică se menține stabilă, în pofida diverselor tipuri de evenimente publice, controverse, Biserica rămâne un reper de încredere și credibilitate pentru majoritatea românilor”.

Românii au încredere de asemenea în NATO și UE, aflate pe locurile trei și patru, conform sondajului INSCOP.

Remus Ștefureac explică acest lucru: ”NATO este principalul furnizor de securitate, creșterea încrederii în NATO, ceva mai accentuată decât în UE este explicată prin faptul că e și mai evidentă importanța apartenenței noastre la organizația nord-atlantică, în contextul atacului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și amenințărilor din proximitatea noastră. De asemenea, menținerea unei cote de încredere totuși ridicate în UE reflectă până la urmă și o înțelegere de către români a faptului că alternativa sau alternativele la apartenența NATO și UE înseamnă mai degrabă o zonă de insecuritate, de sărăcie și în pofida atacurilor la adresa UE, pe care le-am tot văzut în ultimii ani, din zone suveraniste, din zone ultrapopuliste, ultraradicale, totuși avem jumătate din populația României care declară încredere multă și foarte multă în UE”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.