X

De ce e atras omul să ajungă la ‘capătul’ Pământului? Turismul extrem cuprinde planeta

De ce e atras omul să ajungă la ‘capătul’ Pământului? Turismul extrem cuprinde planeta

În ciuda riscurilor, a costurilor și a problemelor de mediu legate de turismul extrem, oamenii sunt încă atrași de călătoriile potențial periculoase, iar postul britanic de televiziune BBC se întreabă: de ce există acest fenomen?

Lumea și-a îndreptat atenția în urmă cu un an asupra adâncurilor îndepărtate ale Atlanticului de Nord, când submarinul Titan, o navă înghesuită, operată de un controler de jocuri video, a pierdut contactul cu nava gazdă de la suprafața mării, în timp ce cobora spre epava Titanicului. Cu o rezervă de oxigen de doar 96 de ore, s-a desfășurat o misiune de salvare frenetică. Câteva zile mai târziu, autoritățile au confirmat că submersibilul prost proiectat a suferit o “implozie catastrofală” la 3.800 de metri sub apă, ucigând instantaneu cei doi membri ai echipajului și cei trei pasageri, care plătiseră 250.000 de dolari fiecare pentru călătoria lor, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Oricine se întreabă dacă soarta macabră a Titan ne-ar putea determina să reconsiderăm siguranța și înțelepciunea turismului extrem. Răspunsul a vent la sfârșitul lunii trecute, când un miliardar cu afaceri în imobiliare de lux a anunțat că intenționează să construiască încă un submersibil pentru a vizita situl Titanic. Vestea a venit la doar nouă zile după ce compania de tehnologie spațială Blue Origin, finanțată de fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a lansat primul său zbor cu echipaj de la prăbușirea în flăcări a uneia dintre rachetele sale în 2022. Cei șase pasageri spațiali au plătit până la 1,25 milioane de dolari fiecare pentru zborul suborbital de nouă minute și 53 de secunde.

Cu toate acestea, având în vedere riscurile, costurile și preocupările legate de mediu asociate cu turismul extrem, mulți încă se întreabă dacă oamenii ar trebui să continue să se aventureze la marginea Pământului – sau dincolo de el.

Turismul extrem e plin de riscuri

“Sectorul turismului extrem este plin de costuri ridicate, de pericole mari și de măsuri de siguranță variabile”, a declarat Melvin S Marsh, care și-a prezentat lucrarea de cercetare, “Ethical and Medical Dilemmas of Extreme Tourism”, la Conferința Internațională de Cercetare în Turism, care a avut loc la Cape Town în luna martie. În ciuda interesului pentru călătoriile care depășesc limitele, el a remarcat că “considerentele etice și juridice ale unora dintre activitățile mai riscante nu au fost încă luate în considerare”. Cu toate acestea, Marsh și alții spun că nu se așteaptă ca nimic să se schimbe.

“Nimeni nu este surprins de orice deces care se întâmplă astfel. Știi că se va întâmpla”, a adăugat el. “Foarte puțini oameni se gândesc măcar la această problemă”.

Între timp, în ciuda poluării extreme provocate de lansările de rachete, numărul lansărilor de rachete private a crescut de peste două ori din 2019, în mare parte datorită bătăliei continue a miliardarilor Bezos, Elon Musk și Richard Branson pentru a vedea care dintre companiile lor de rachete comerciale ajunge să domine piața.

Susținătorii spun că această nouă cursă spațială seamănă cu evoluția transportului aerian.La început, temerarii și nonconformiștii zburau cu avioanele, urmați de pasagerii bogați.

În cele din urmă, industria a dezvoltat avioane de mare capacitate, care au făcut ca transportul aerian să fie accesibil, omniprezent și, în prezent, cel mai sigur mijloc de transport de pe planetă.

Potrivit Deanei Weibel, un antropolog care studiază pelerinajele religioase și turismul spațial, dorința de a explora frontierele îndepărtate – fie că este vorba de navigarea pe mare sau de o navetă în spațiu – face parte din ființa umană. Și în timp ce unii ar putea respinge călătoriile spațiale de 10 minute ca pe o încercare nerușinată de a se lăuda, Weibel spune că observarea Pământului din negura spațiului cosmic are un efect transformator asupra călătorilor – o experiență documentată cunoscută sub numele de Efectul Overview.

Poza care a uimit lumea

Una dintre cele mai emblematice poze realizate vreodată – faimoasa imagine Earthrise (Răsăritul Pământului), realizată în 1968 de astronautul american William Anders, care a murit recent – nu numai că a inspirat un sentiment de admirație, oferindu-ne o perspectivă asupra locului ocupat de omenire în Univers, dar a arătat clar că, atunci când este privit din spațiu, Pământul nu are granițe.

 

Trăim cu toții pe o mică planetă albastră care plutește singură într-o mare de întuneric.

Weibel a intervievat astronauți care spun că viețile lor au fost transformate în momentul în care au privit planeta noastră de sus.

“Te obligă să recunoști că ești pe o planetă, că orbitezi în jurul Soarelui și că există un întreg univers în jurul nostru”, a spus ea. “Ia ceva ce era oarecum imaginat și îl face flagrant, copleșitor de real într-un mod pe care nu îl poți nega… Este realizarea de cât de fragilă este planeta și cum tot ce este în jurul ei nu este locuibil.”

Dar aici, pe Pământ, atunci când turiștii bogați își asumă riscuri, toată lumea suportă costurile.

Efortul de salvare a submersibilului Titan a costat guvernul american milioane de dolari și a stârnit un interes global.

În schimb, cu câteva zile mai devreme, paza de coastă grecească nu a făcut mare lucru pentru a ajuta atunci când o barcă de pescuit plină de migranți clandestini s-a scufundat în Mediterana, omorând peste 600 de persoane. Fostul președinte american Barack Obama a fost unul dintre cei care au remarcat atenția inegală din partea presei, despre care a spus că ilustrează niveluri “obscene” de inegalitate.

Asigurare în caz de accident?

Arun Upneja, decanul Școlii de Administrare a Ospitalității de la Universitatea din Boston, a declarat că o modalitate de a aborda riscurile și costurile potențiale ale turismului extrem ar fi obligarea companiilor care oferă aceste excurii să aibă o asigurare, care să le facă responsabile pentru riscurile posibile în cazul unui accident.

“Asigurarea de căutare și salvare ar trebui să fie într-un fel obligatorie”, a spus el.

Dar, la fel ca Marsh, Upneja nu crede că potențialele pericole ale turismului extrem sunt suficiente pentru a încetini avântul acestuia. De fapt, el remarcă faptul că în declarația de renunțare semnată de pasagerii Titan se pare că se menționează cuvântul “moarte” de trei ori pe prima pagină. Nici prețul nu este probabil să fie o piedică pe termen lung.

“Costurile vor scădea cu siguranță și vor face acest lucru disponibil pentru grupuri mai mari”, a adăugat el. “Oamenii au făcut-o și vor [continua] să o facă”.

Cu toate acestea, o schimbare notabilă în ultimul an este că cei din industrie par să ia mai în serios riscul asociat cu excursiile potențial riscante.

Două dintre victimele accidentului de pe Titan erau membri ai Clubului Exploratorilor, o organizație internațională fondată în 1904 de exploratori arctici pentru a promova descoperirea și cercetarea științifică. După incidentul de pe Titan, cei din club au format un grup operativ de intervenție rapidă pentru a ajuta la eforturile de salvare și recuperare a celor aflați în medii periculoase.

Grupul operativ a ajutat anterior la diverse misiuni de salvare, cum ar fi cea a unui excursionist rătăcit într-o regiune muntoasă îndepărtată din America de Sud. Apoi, la începutul acestei luni, grupul s-a mobilizat pentru a ajuta la căutarea lui Michael Mosley, medicul și prezentatorul de televiziune BBC, al cărui corp a fost găsit în cele din urmă în apropierea unui traseu de drumeție din Grecia.

“Face parte din moștenirea Titan”, a declarat Synnøve Strømsvåg, președinte al filialei norvegiene a Explorers Club și lider al grupului de lucru pentru salvare. “Dacă există o problemă, transmitem acest lucru întregii rețele. Acești oameni au rețele, conexiuni și idei… Nu luăm de bună seamă că tot ce se poate face este făcut.”

Dar Strømsvåg spune că, deși îmbunătățirea siguranței și a responsabilității este importantă, incidente precum implozia Titan nu ar trebui să oprească călătoriile extreme. Ea remarcă faptul că nimic nu poate opri dorința oamenilor de a explora și de a-și depăși limitele – și nimic nu ar trebui să o facă.

“Oamenii au explorat dintotdeauna”

„Așa am învățat cum funcționează lumea. Așa am învățat știința. Subestimăm valoarea întreprinderilor private și a persoanelor fizice pentru a face să avanseze această tehnologie”, a spus ea.

Cu toate acestea, alții susțin că oamenii nu trebuie să își riște viața zburând prin stratosferă sau coborând pe fundul mării, pentru a avea o experiență de călătorie semnificativă.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Pauline Frommer, directorul editorial al ghidurilor de călătorie Frommer’s, spune că cheltuirea unor sume mari de bani pentru o călătorie nu garantează că veți avea o aventură semnificativă. Dimpotrivă, este posibil să vă îndepărteze de oamenii și culturile care fac lumea atât de minunat de diversă și, prin urmare, să limiteze cât de mult puteți avea o experiență de călătorie semnificativă și potențial transformatoare.

“Atunci când îți pui viața în pericol, te îndepărtezi de viața acelei destinații. Uneori, aceste aventuri extreme te izolează”, a spus ea.

Frommer spune că cele mai memorabile experiențe de călătorie – fie că este vorba de o întâlnire neașteptată cu străini sau de o plimbare dimineața devreme într-un oraș care se trezește – pot părea mult mai banale decât extreme, dar asta nu le face mai puțin de neuitat pentru ea.

Ea își amintește că a vizitat Taiwanul și a întâlnit un călugăr într-un parc. “Am avut o discuție lungă, lungă. Am început să discutăm despre viață, despre viața lui și despre cum este să fii într-o mănăstire”, a spus ea. “Și până în ziua de azi, mă gândesc la asta. A fost doar o conversație”.

Tags: planetaturism
Diverse