De ce se înverzește părul dacă stai prea mult în piscină. Explicația specialiștilor

Publicat:

De ce se înverzește părul dacă stai prea mult în piscină. Explicația specialiștilor

Unele persoane trec prin această schimbare de fiecare dată când înoată. De vină nu e clorul, susțin experții.

Unele persoane care au părul blond și înoată în piscină au observat că părul lor capătă o nuanță verzuie după mai multe scufundări în apa plină de clor. Acest fenomen e observat și în cazul blonzilor naturali, dar și pentru părul vopsit blond, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

De fapt, fenomenul afectează pe toată lumea. Dar e mai puțin vizibil pe nuanțele mai închise de păr, scrie Science Alert.

Cele mai multe persoane dau vina pe clorul din piscină pentru nuanțe verde neobișnuită.

Clorul are un rol, dar nu unul principal. Atunci când vine vorba de nuanța verde din păr, de vină e un metal.

Experții au explicat de ce devine părul verde în piscină și se pare că de vină e cuprul.

Principala sursă e sulfatul de cupru (CuSO₄), un compus adăugat în piscine pentru a preveni creșterea algelor.

”Contactul cu algele poate duce la iritații pe piele și probleme respiratorii. Ingerarea apei cu alge poate cauza probleme gastrointestinale serioase. Doar o cantitate mică de sulfat de cupru (aproximativ 0.5 miligrame pentru fiecare litru de apă) e necesar pentru a preveni creșterea algelor.  Cuprul poate ajunge în piscine și prin faptul că țevile trec prin coroziune. Ca urmare, în unele piscine poate exista o cantitate mai mare de cupru”, potrivit Science Alert.

Cercetătorii spun că cristalele de sulfat de cupru au o culoare verde-albastruie. Astfel, când părul care intră în contact cu ionii de cupru, îi absoarbe. Așa ajunge părul să aibă o nuanță verde-albastră.

Încă din anii 1970, experții au vrut să studieze de ce devine părul verde în piscină. Dar acum există cercetări complexe despre cupru, ce pot indica de ce are loc acest fenomen.

Potrivit unui studiu din 1978, părul care intră în contact cu ioni de cupru devine verde.

Clorul poate avea un rol în proces

Atunci când părul e oxidat de clor, crește nivelul de absorbție al ionilor de cupru. Părul care e scufundat în apă cu clor, dar fără ioni de cupru, nu devine verde. Părul care e scufundat în apă cu ioni de cupru, dar fără clor, tot devenea verde.

Ca urmare, clorul nu e de vină pentru nuanța verde a părului care a ajuns în piscină, dar poate agrava situația. Alte echipe de cercetare au realizat studii moderne, pentru a vedea cum se prind ionii de cupru de păr și de ce devine părul verde în piscină.

Părul e compus în mare parte dintr-o proteină numită cheratină, ce are o structură fibroasă. Structura e compusă din mai multe grupuri de elemente chimice, de care se pot lega acești ioni.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Potrivit unui studiu din 2020, ioni de zinc, plumb și mercur pot trece prin același proces. Informația e folositoare în criminalistică, pentru a analiza dacă o persoană a fost expusă la un anumit tip de metal.

Părul deschis la culoare are cea mai vizibilă nuanță de verde. Dar studiile au demonstrat că toate nuanțele de păr trec prin acest proces. Tipurile care au fost tratate prin decolorare, îndreptare și expunere la soare au șanse mai mari să se înverzească.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noul stadion din Cricova: investiție de 4,8 milioane de lei în sportul local

Noul stadion din Cricova: investiție de 4,8 milioane de lei în sportul local Locuitorii orașului Cricova vor putea face în continuare sport pe un nou...

Scurgeri periculoase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: ‘Risc major pentru siguranță’

Scurgeri periculoase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: 'Risc major pentru siguranță' O secțiune rusă a Stației Spațiale Internaționale (ISS), la care au...

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni Colecțiile lui sunt o mărturie a istoriei seculare a localității, atestată...

Rețeaua rusă de spionaj din Cipru. Cum a eșuat misiunea sub acoperire a agenților lui Putin

Rețeaua rusă de spionaj din Cipru. Cum a eșuat misiunea sub acoperire a agenților lui Putin Cipru a devenit una dintre principalele țări din Europa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.