Decis în Parlament. Moldovenii din câteva state vor putea vota prin corespondență la toamnă

Publicat:

Decis în Parlament. Moldovenii din câteva state vor putea vota prin corespondență  la toamnă

S-a decis. Moldovenii stabiliți cu traiul în SUA, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda vor putea vota, la toamnă, prin corespondență. Proiectul privind pilotarea votului prin corespondență a fost aprobat în lectură finală în Parlament.

Citește și: Cum vor activa grădinițele în perioada sărbătorilor pascale. DETS vine cu precizări


Condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot,  înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri,  siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

Plicul cu materiale pentru votare va conține o declarație pe propria răspundere. Alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret. Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați. Codul Contravențional a fost completat cu un articol care vizează nerespectarea caracterului secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență sau transmiterea buletinului de vot unei persoane terțe.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

Proiectul a fost criticat vehement de opoziția parlamentară, care a invocat că prin aplicarea votului prin corespondență nu este asigurat secretul votului și există riscul fraudării rezultatelor alegerilor. Deputații BCS au menționat că vor contesta decizia Legislativului la Curtea Constituțională.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Afaceristul care și-a lăsat compania angajaților, prin testament. Moartea sa a stârnit un val de emoție

Afaceristul care și-a lăsat compania angajaților, prin testament. Moartea sa a stârnit un val de emoție Gestul unui antreprenor din Italia a stârnit, la moartea...

Frank Turner doboară recordul mondial pentru cele mai multe concerte susținute în 24 de ore

Frank Turner doboară recordul mondial pentru cele mai multe concerte susținute în 24 de ore Frank Turner a doborât recordul mondial pentru cele mai multe...

Record de cea mai mare audiență pentru un artist. Madonna, show istoric pe plaja Copacabana

Record de cea mai mare audiență pentru un artist. Madonna, show istoric pe plaja Copacabana Regina muzicii pop a făcut un show istoric sâmbătă, în...

Actorul Will Ferrell a devenit acţionar minoritar la Leeds United

Actorul Will Ferrell a devenit acţionar minoritar la Leeds United Actorul Will Ferrell s-a alăturat echipei engleze Leeds United în calitate de acţionar minoritar, relatează...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.