Decizia care poate arunca în aer regiunea africană: După Niger, armata americană se retrage şi din Ciad!

Publicat:

Decizia care poate arunca în aer regiunea africană: După Niger, armata americană se retrage şi din Ciad!

Washingtonul îşi va retrage militarii din Ciad, a anunţat Pentagonul, la câteva zile după ce a acceptat să îşi retragă trupele din Nigerul vecin, informează vineri AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Un copil s-a împuşcat MORTAL cu arma tatălui său – Stiripesurse.md


În Ciad, SUA dispun de circa o sută de militari pentru lupta antijihadistă din Sahel.

“USAFRICOM preconizează acum să repoziţioneze unele forţe militare americane dinspre Ciad, fiind deja prevăzut să fie retrase o parte din ele”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă, joi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, cu referire la comandamentul militar american în Africa.

Decizia care poate arunca în aer regiunea africană: După Niger, armata americană se retrage şi din Ciad!

“Aceasta este o etapă importantă în cadrul unei revizuiri în curs a cooperării noastre de securitate, ce va fi reluată după alegerile prezidenţiale din 6 mai din Ciad”, a adăugat el.

Într-o scrisoare adresată ministrului apărării, consultată de AFP, şeful statului-major al forţelor aeriene din Ciad a cerut, la începutul lui aprilie, retragerea soldaţilor americani, invocând lipsa unor documente asupra unui acord ce ar permite prezenţa lor.

Potrivit scrisorii”, “forţele ariene au cerut ataşatului american pentru apărare să oprească imediat activităţile militare la BAK”, baza aeriană de la Adii Kossei, unde soldaţii americani antrenează forţele speciale ciadiene în lupta împotriva grupării jihadiste Boko Haram.

Decizia care poate arunca în aer regiunea africană: După Niger, armata americană se retrage şi din Ciad!

“Vă cerem să mijlociţi pe lângă cine trebuie pentru a-i preveni pe americani că noi am luat decizia de a le opri activitatea”, adaugă scrisoarea.

În Niger, alt pilon al strategiei SUA şi Franţei în combaterea jihadiştilor în regiune, junta militară aflată la putere din iulie a denunţat în martie acordul de cooperare militar în vigoare cu SUA, estimând că prezenţa americană este de acum “ilegală”.

Washingtonul a început săptămâna aceasta discuţii cu Niamey asupra retragerii din Niger a celor peste 1.000 de soldaţi americani prezenţi în această ţară.

SUA dispun în Niger de o bază de drone importantă, lângă Agadez, construită cu circa 100 de milioane de dolari.

Washingtonul “va continua să exploreze opţiunile posibile pentru a se asigura că vom fi în continuare în măsură să facem faţă potenţialelor ameninţări teroriste”, a declarat luni Pat Ryder, după anunţarea, săptămâna trecută, a retragerii americane din Niger.

Decizia care poate arunca în aer regiunea africană: După Niger, armata americană se retrage şi din Ciad!

În Ciad, generalul Mahamat Idriss Deby Itno şi-a anunţat în martie candidatura în alegerile prezidenţiale, pe care le va câştiga aproape sigur, după ce regimul său a reprimat violent protestele străzii, a redus la tăcere orice opoziţie şi a eliminat orice concurenţă.

El fusese proclamat de armată preşedinte de tranziţie la 20 aprilie 2021, în fruntea unei junte de 15 generali, după moartea tatălui său Idriss Deby Itno, care a condus Ciadul cu o mână de fier timp de 30 de ani.

Principalul său adversar, Yaya Dillo, a fost ucis la sfârşitul lui februarie de militari, într-un atac asupra partidului său, cu “un glonţ în cap de la mică distanţă”, potrivit opoziţiei, apoi candidaturile altor zece potenţiali rivali au fost invalidate. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia anunţă arestarea unui bărbat acuzat că a plănuit atacuri explozive împotriva unor instanţe de judecată

Rusia anunţă arestarea unui bărbat acuzat că a plănuit atacuri explozive împotriva unor instanţe de judecată Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat luni arestarea...

Israelul s-a dezlănțuit: Aviația bombardează Rafah, fix în timpul evacuării civililor palestinieni

Israelul s-a dezlănțuit: Aviația bombardează Rafah, fix în timpul evacuării civililor palestinieni Aviaţia israeliană a efectuat luni lovituri în estul oraşului Rafah, în Fâşia...

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 31 535 de traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de...

Târgul Locurilor de Muncă va avea loc pe 29 mai 2024, la Chișinău

Târgul Locurilor de Muncă va avea loc pe 29 mai 2024, la Chișinău Cetățenii aflați în căutarea unui post de lucru sunt invitați de către...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.