X

Decizia CSE în legătură cu transportul gazelor naturale din Moldova

Decizia CSE în legătură cu transportul gazelor naturale din Moldova

Rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD. Decizia a fost aprobată astăzi, 5 septembrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, între Moldovatransgaz – compania-fiică a Moldovagaz, și Vestmoldgaz a fost semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale. Pentru a intra în vigoare, contractul urmează a fi avizat de către (ANRE), transmite Știri.md.

„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a spus ministrul Energiei.

Citeşte şi: Câte tancuri mai are Rusia?

Prin urmare, Vestmoldtransgaz va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de cinci ani. De asemenea, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz”, astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale.

Decizia CSE în legătură cu transportul gazelor naturale din Moldova

SRL „Vestmoldtransgaz” a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”. Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a decis oferirea protecției temporare părinților sau reprezentanților legali, resortisanți ai țărilor terțe, altele decât Ucraina, care însoțesc copilul minor beneficiar de protecție temporară, precum și posibilitatea declarării pe proprie răspundere a adresei de reședință.

Totodată, CSE a aprobat alocarea a 1,8 milioane de lei pentru acoperirea costurilor de funcționare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați, dar și reîntoarcerea în bugetul de stat a 846 de mii de lei, bani care au rămas neutilizați în procesul de acoperire a daunelor produse de intemperiile din această vară.

Amintim că SRL Vestmoldtransgaz a semnat luni, 4 septembrie, un contract de locațiune a rețelei de transport al gazelor naturale cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, compania-fiică a întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz (50% – Gazprom şi 35,33% – Guvernul Moldovei), a comunicat Ministerul Energiei.

Tags: BERDMoldovagazMoldovatransgazTransgaz RomâniaVestmoldgaz
Categorii: EconomieȘtirile zilei