Câte tancuri mai are Rusia?

Publicat:

Câte tancuri mai are Rusia?

O notă de analiză oferă o imagine de ansamblu asupra numărului de tancuri pe care le mai deţine Rusia. Autorii săi propun trei scenarii privind posibila evoluție a stocului de vehicule blindate, scrie LE POINT, potrivit RADOR.

Oare, Rusia deţine stocuri de tancuri atât de mari pe cât pretinde ? Aceasta este întrebarea la care Institut Action Résilience a încercat să răspundă într-o notă de analiză publicată pe 27 august. După mai bine de un an de război și în timp ce Ucraina își desfășoară contraofensiva, videoclipurile cu tancuri rusești distruse sau capturate sunt extrem de numeroase.


Cu toate acestea stocul de tancuri și, în general, de vehicule blindate din Rusia, pare inepuizabil. Mai mult, Moscova se bazează pe această viziune a unei armate gigantice pentru a reduce sprijinul occidental acordat Kievului. Însă această notă de analiză arată o realitate cu totul diferită a armatei blindate rusești, care aduce în față din ce în ce mai multe tancuri vechi, chiar învechite.

Câte tancuri mai are Rusia?

În timpul invaziei Ucrainei din 24 februarie 2022, cifrele Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) au raportat 17.500 de tancuri în rezervă în Rusia pentru perioada 2017-2022. O cifră colosală, dar bazată pe inventarul Uniunii Sovietice. “Dezmembrarea [blocului comunist] a făcut ca unele dintre aceste tancuri să ajungă sub un alt steag decât cel rusesc”, punctează autorii notei. În plus, o mare parte a utilajelor au fost parcate în aer liber, ceea ce sugerează starea lor proastă. O evaluare mai recentă estimează numărul la aproximativ 6.000 până la 7.000 de tancuri de toate tipurile, în stare de funcționare sau nu.

Studierea imaginilor din satelit ale bazelor de depozitare și reparare a tancurilor oferă o idee despre rezervele disponibile. “Pe 24 februarie 2022, aproximativ 74% din tancurile stocate de armata rusă datau dinainte de 1980”, potrivit notei de analiză. T-54, T-55, T-62… Totuşi, aceste modele învechite şi-au făcut apariţia pe front. Nici imensitatea teritoriului rusesc nu ajută lucrurile: “dacă trebuie recondiționate tancurile T-62 sau T-55, atunci va fi necesar ca să se facă o călătorie de 13.000 km dus-întors pentru a prelua aceste modele. Probabilitatea este cu atât mai mare ca aceste vehicule să facă o călătorie dus-întors în Ucraina”, dau autorii ca exemplu.

Pe partea de reparații sau recondiționări a modelelor mai puțin vechi sau moderne (T-72, T-80, T-90), situația nu este mai bună. Falimentul și lichidarea centrelor de întreținere măresc coada de aşteptare înainte de preluare. Sancțiunile își produc și ele efectele. Din cauza lipsei vizoarelor termice, modelele de generație mai veche sunt montate în turele.

Câte tancuri mai are Rusia?

În total, între 24 februarie 2022 și 31 august 2023, armata rusă a pierdut 2.273 de tancuri în Ucraina (distruse, avariate, abandonate, capturate). Aceste cifre, date de site-ul Oryx, care inventariază pierderile materiale ale celor doi beligeranți prin dovezi vizuale, “trebuie să fie ajustate cu un factor de 1,3 la 2” pentru a ține cont de echipamentele neînregistrate, din lipsă de imagini. Pierderi care par greu de compensat atunci când Rusia produce sau modernizează doar 390 de tancuri pe an.

Institutul Action Résilience propune apoi trei scenarii pentru a imagina viitorul număr de tancuri rusești. Primul se așteaptă ca pierderile rusești să continue în ritmul actual (2,61 tancuri pe zi în 2023, potrivit Oryx). “Tancurile T-62 l-ar înlocui pe T-72 de anul viitor”, anticipează autorii. T-90, cele mai avansate modele, ar constitui segmentul de elită al forței blindate rusești. Acesta din urmă ar mai avea doar 400 până la 600 de tancuri.

Al doilea scenariu imaginează succesul ofensivei ucrainene, care ar duce la „distrugerea într-un ritm accelerat a flotei de tancuri rămase și în serviciu”, lăsând la sfârșitul anului 2023 doar 250 de tancuri de diferite modele. “Lipsa unei forțe blindate grele active ar duce mecanic la o configurație pur defensivă a forțelor terestre rusești”, adaugă autorii.

În fine, stagnarea frontului este al treilea scenariu luat în considerare. Acesta ar permite “supraviețuirea” flotei de tancuri și începerea unei “revitalizări” a forței de muncă. “Rusia ar putea reînființa o mare unitate blindată de decizie începând cu anul 2024”. Nota de analiză conchide că armata blindată rusă este totuși prinsă “într-un cerc vicios”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Filat vrea să știe câte resurse au fost alocate pentru cetățeni de guvernarea PAS

Filat vrea să știe câte resurse au fost alocate pentru cetățeni de guvernarea PAS Fostul premier și liderul liberal-democraților, Vlad Filat, vrea să știe câte...

Mâine are loc cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE

Mâine are loc cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea...

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, alături de vicepreşedinta...

Zeci de șoferi au urcat băuți la volan în acest weekend

Zeci de șoferi au urcat băuți la volan în acest weekend Pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, inspectorii de patrulare au prins 26 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.