Declarațiile uluitoare ale unui expert cibernetic ne dau fiori: „Toți ne vom ruga să implantăm cipuri în bebelușii și copiii noștri”
El consideră că aceste dispozitive vor deveni populare, dar vor aduce și riscuri semnificative.
Roger Grimes, specialist în securitatea calculatoarelor cu o experiență de 35 de ani, autor a zeci de cărți despre securitatea datelor și calculatoarelor, și consultant pentru marile corporații în domeniul apărării cibernetice, susține că “într-o zi, industria medicală sau guvernul vor oferi capacități noi fantastice pe care consumatorii le vor dori cu disperare, și toți ne vom ruga să le implantăm [cipurile] în bebelușii și copiii noștri.”
Potrivit The Sun, Grimes atrage atenția asupra riscurilor majore asociate tehnologiei cipurilor pentru creier, precum Neuralink dezvoltat de Elon Musk, care ar putea deveni cu ușurință ținta hackerilor.
De altfel, dispozitivele medicale actuale pot fi virusate cu consecințe devastatoare, iar Grimes consideră că pericolul real va apărea atunci când aceste cipuri vor deveni omniprezente.
Declarațiile uluitoare ale unui expert cibernetic ne dau fiori: „Toți ne vom ruga să implantăm cipuri în bebelușii și copiii noștri”
Expertul în securitate cibernetică avertizează că orice computer poate fi ținta hackerilor, inclusiv cipurile cerebrale, iar odată cu proliferarea lor, riscul de atacuri cibernetice crește inevitabil. Cu toate acestea, el remarcă faptul că, în prezent, cip-ul lui Musk nu este conectat la internet, ceea ce reduce semnificativ riscul de hacking.
Grimes spune că, deoarece cipul probabil nu rulează un sistem de operare și aplicații populare, este mult mai dificil pentru cei fără specificații interne să descopere modalități de atac. Totodată, el subliniază că nu se știe cu certitudine dacă cipul poate fi actualizat cu cod, ceea ce este necesar pentru majoritatea atacurilor cibernetice.
Atacurile cibernetice asupra cipurilor din creier ar fi devastatoare
Deși recunoaște că este foarte dificil să spargi un cip cerebral în prezent, Grimes atrage atenția că acest lucru ar putea deveni posibil în viitor. Se amintește de cazul din 2017 când aproximativ 500.000 de stimulatoare cardiace au fost retrase de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA din cauza temerilor că acestea erau prea ușor de atacat cibernetic.
Declarațiile uluitoare ale unui expert cibernetic ne dau fiori: „Toți ne vom ruga să implantăm cipuri în bebelușii și copiii noștri”
Grimes mai spune un atac cibernetic asupra unui cip cerebral AI ar avea consecințe devastatoare pentru utilizator. El susține că atacurile asupra dispozitivelor medicale au demonstrat capacitatea hackerilor de a manipula funcțiile într-un mod care să pună în pericol viața purtătorului.
O perspectivă îngrijorătoare este și posibilitatea ca un astfel de cip să fie șters complet, în special având în vedere planurile lui Musk pentru Neuralink.
O altă perspectivă șocantă, potrivit expertului, este posibilitatea de a “salva starea” creierului și de a o restitui într-un alt corp sau chiar într-un corp de robot.
Cu toate acestea, Grimes consideră că, în stadiul actual de dezvoltare a tehnologiei, nu există motive de îngrijorare imediată. El asigură că “acest dispozitiv este nou, iar noutatea și izolarea la un singur pacient fac improbabilă posibilitatea unui atac cibernetic, chiar dacă cineva ar avea capacitatea de a-l realiza“.