Declin major al burselor la nivel global
Acţiunile americane au scăzut drastic luni, în contextul unor vânzări acentuate ale burselor la nivel global, din cauza temerilor de recesiune în SUA, transmite CNBC.
Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1.031 de puncte, sau cu 2,6%. Nasdaq Composite a pierdut 4,1%, iar S&P 500 a scăzut cu 3,2%, scrie news.ro.
Temerile de recesiune din SUA au fost principala cauză pentru prăbuşirea pieţei globale, după raportul dezamăgitor referitor evoluţia pieţei muncii în iulie, publicat vineri.
Există, de asemenea, o vânzare de acţiuni ale companiilor din sectorul inteligenţei artificiale, cândva fierbinte. Acţiunile de tehnologie au luni printre cele mai slabe performanţe:
Acţiunile Nvidia au scăzut luni cu mai mult de 7%, după ce a intrat în sesiune deja cu mai mult de 23% sub maximul lor recent.
Titlurile Apple au scăzut cu aproape 5% după ce Berkshire Hathaway, conglomeratul lui Warren Buffett, şi-a redus la jumătate participaţia la producătorul de iPhone.
Acţiunile Tesla au pierdut 10%, iar Broadcom şi Super Micro Computer au scăzut cu 7%, respectiv 12%.
În Asia, peste noapte, acţiunile japoneze au confirmat o piaţă urs, deoarece investitorii din regiunea Asia-Pacific au avut prima şansă de a reacţiona la cifrele slabe privind locurile de muncă din SUA, de vineri.
Pierderea de 12,4% a indicelui Nikkei – care a închis la 31.458,42 – a fost cea mai proastă zi pentru indice de la ”Lunea Neagră” din 1987, care a lovit Wall Street.
Pierderea de 4.451,28 puncte a indicelui a fost, de asemenea, cea mai mare scădere din punctul de vedere al punctelor din întreaga sa istorie. Indicele Dow Jones a pierdut peste 22% într-o singură zi în Lunea Neagră (Black Monday).Alte pieţe globale au fost, de asemenea, puternic afectate: Randamentele Trezoreriei americane s-au prăbuşit din cauza temerilor de recesiune şi pe măsură ce investitorii au investit în obligaţiuni pentru un refugiu global sigur.
Preţurile obligaţiunilor se mişcă invers randamentelor. Obligaţiunile de referinţă pe 10 ani a avut luni un randament de 3,7%.Bitcoin a scăzut de la aproape 62.000 USD vineri la aproximativ 52.000 USD luni. Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 3%. Indicele de volatilitate CBOE s-a tranzacţionat ultima dată la 46, după ce a ajuns până la 53, cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei din 2020.
Banca Japoniei a majorat ratele dobânzilor săptămâna trecută, iar valoarea yenului creşte faţă de dolarul american, punând capăt practicii de a împrumuta în valută ieftină pentru a cumpăra alte active globale.
”Este dureros”, a spus Victoria Greene, director de investiţii la G Squared Private Wealth, pentru CNBC.