Dejucarea unui plan de aservire a Moldovei intereselor Rusiei

Publicat:

Dejucarea unui plan de aservire a Moldovei intereselor Rusiei

Dejucat încă 20 de ani în urmă, planul federalizării-subjugării Moldovei de către Moscova, are puține șanse de realizare. În schimb, orice tentativă din partea politicienilor moldoveni de a accepta ideea federalizării ca soluție pentru conflictul secesionist, cu siguranță denotă implicarea într-un proiect de trădare a interesului național, susține analistul politic Anatol Țăranu.

În această lună marcăm aniversarea a 20 de ani de la căderea Memorandumului Kozak, un plan propus pentru soluționarea conflictului transnistrean prin crearea unei federații asimetrice pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN. 


Inițiat în vara-toamna anului 2003, planul a fost elaborat în urma unei solicitări a președintelui Voronin către Rusia, fără a consulta alți intermediari internaționali. Planul a fost conceput de Dmitri Kozak, primul șef adjunct al administrației președintelui rus Vladimir Putin, și prevedea transformarea Republicii Moldova într-o federație asimetrică cu trei subiecți: Chișinău, Tiraspol și Comrat.

Inițial, ideea federalizării Moldovei a apărut într-o consfătuire a experților OSCE în 2002, dar lipsa de consens între mediatorii internaționali a dus la înlocuirea acestui proiect cu Memorandumul Kozak, o creație exclusivă a diplomației ruse. În apelul său către Rusia, Voronin a manifestat prejudecăți politice și o credință naivă în rolul Moscovei, considerând-o aproape „mesianică” în reglementarea transnistreană. Inițiativa s-a dovedit a fi construită pe o interpretare greșită a situației geopolitice și a cauzelor conflictului transnistrean.

Dejucarea unui plan de aservire a Moldovei intereselor Rusiei

Memorandumul Kozak prevedea o federație asimetrică, fără consultarea altor actori internaționali, consolidând dependența Moldovei de Rusia și menținând prezența trupelor rusești pe teritoriu până în 2023. Elaborat în secret, fără dezbatere publică, planul a stârnit proteste masive în Moldova, iar opoziția și diplomația occidentală au reușit să împiedice semnarea sa. La 25 noiembrie 2003, cu câteva ore înaintea vizitei lui Putin la Chișinău, Voronin a anunțat contramandarea semnării Memorandumului, provocând umilință și frustrare în relația cu Rusia.

De-a lungul ultimelor două decenii, Moscova a încercat recidivarea planului său de federalizare a Moldovei, dar eforturile au fost dejucate. Cetățenii moldoveni sunt îndemnați să conștientizeze orice tentativă de a adopta federalizarea ca soluție pentru conflictul transnistrean drept o potențială trădare a intereselor naționale, având în vedere amprenta imperialistă a Rusiei în această privință.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.