Democraţia contează! Moldovenii din afara ţării se pot înregistra pentru participarea la alegerile prezidențiale și referendum

Publicat:

Moldovenii din afara ţării se pot înregistra pentru participarea la alegerile prezidențiale și referendum

Cetățenii moldoveni, care, pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale și referendumului se vor afla peste hotare sunt îndemnați să se înregistreze prealabil pentru a-și putea exercita votul.
Această măsură este obligatorie pentru moldovenii din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, care își doresc să voteze prin corespondență.
Comisia Electorală Centrală a prezentat platforma inregistrare.cec.md și a îndemnat alegătorii să se înregistreze prealabil în număr cât mai mare pentru a ajuta la stabilirea numărului de secții de votare deschise în străinătate.

Moldovenii din afara ţării se pot înregistra pentru participarea la alegerile prezidențiale și referendum

Cetățenii din diaspora care își vor exercita votul la o secție de votare, pentru înregistrare prealabilă, vor introduce IDNP-ul și data nașterii. De asemenea, vor trebui să aleagă țara, localitatea și secția de votare.


„Înregistrarea prealabilă reprezintă un element important pentru a decide asupra numărului sau locului unde ar trebuie să se deschidă o secție de votare”, a explicat secretara de stat a Guvernului Republici Moldova, Ana Calinici.

Potrivit oficialei, în ceea ce privește votul prin corespondență, înregistrarea prealabilă este obligatorie și reprezintă un element important pentru a stabili cine sunt cei care doresc să voteze prin poștă și pentru a verifica identitatea acestora. „Sunt două exerciții absolut importante.”

Moldovenii din afara ţării se pot înregistra pentru participarea la alegerile prezidențiale și referendum

Cetățenii care vor dori să voteze prin corespondență, vor parcurge aceiași pași de înregistrare prealabilă, în plus vor introduce adresa unde locuiesc și date de contact. Ulterior vor semna o declarație privind veridicitatea datelor. Buletinele de vot vor fi expediate prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

Moldovenii se pot înregistra prealabil până la 6 septembrie.

Pentru mai multe detalii și informații, conaționalii noștri stabiliți peste hotare se pot adresa la misiunile consulare ale Republicii Moldova în străinătate sau solicita Biroul pentru Relații cu Diaspora.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentru săptămâna viitoare sunt prognozate ploi cu descărcări electrice. Ce spun meteorologii

Pentru săptămâna viitoare sunt prognozate ploi cu descărcări electrice. Ce spun meteorologii Săptămâna viitoare va începe izolat cu ploi de scurtă durată și descărcări electrice....

Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici

Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici Experții britanici au avertizat că pandemia Covid „nu a...

Care este limita de viteză când e caniculă: Iată ce se întâmplă cu mașina și cu șoferul, la temperaturi de peste 35ºC

Care este limita de viteză când e caniculă: Iată ce se întâmplă cu mașina și cu șoferul, la temperaturi de peste 35ºC Temperaturile extreme sunt...

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare Ţările Uniunii Europene vor deschide negocierile de aderare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.