Democraţia este în suferinţă în lume din cauza războaielor şi a polarăzii politice (studiu)

Publicat:

Democraţia este în suferinţă în lume din cauza războaielor şi a polarăzii politice

Standardele democratice au scăzut în întreaga lume în 2023 din cauza răspândirii războaielor, a practicilor autoritare şi a scăderii nivelului de încredere în partidele politice tradiţionale, conform unui studiu realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU) publicat joi, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

În timp ce două noi ţări, Paraguay şi Papua Noua Guinee, sunt clasate printre democraţii în 2023, media globală a indicelui a scăzut la 5,23 din 10, de la 5,29 în anul precedent, cel mai de jos nivel de la publicarea primului studiu în 2006.


Citeşte şi: Biden este mai “previzibil” pentru Moscova decât Trump – Stiripesurse.md

“Această deteriorare a stării democraţiei din întreaga lume este cauzată în principal de evoluţiile negative din ţările nedemocratice, cum ar fi reapariţia conflictelor violente şi a măsurilor autoritare”, notează raportul.

Dintre cele 74 de ţări (din 167 studiate) considerate democratice, doar 24, reprezentând numai 7,8 % din populaţia lumii, sunt descrise ca “democraţii complete”, adică “ţări în care libertăţile politice şi civile fundamentale nu doar sunt respectate, ci tind să fie susţinute şi de o cultură politică favorabilă dezvoltării cetăţenilor”.

Democraţia este în suferinţă în lume din cauza războaielor şi a polarăzii politice

Celelalte 50, din Statele Unite până în Israel, Brazilia şi Thailanda, aparţin “democraţiilor deficiente”, unde “au loc şi alegeri libere şi corecte şi, chiar dacă există probleme (cum ar fi atacurile asupra libertăţii presei), libertăţile civile fundamentale sunt respectate”, conform EIU.

Paraguay şi Papua Noua Guinee s-au alăturat celei de-a doua categorii în acest an.

Restul ţărilor sunt împărţite între “regim hibrid” şi “regim autoritar”, conform unui indice calculat pe baza a cinci criterii: procesele electorale şi pluralismul, funcţionarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile.

Niger, cu 29 de locuri pierdute (locul 141), şi Gabon (-28, locul 146), sunt cele două ţări care au suferit cele mai mari scăderi în clasament. Ambele au experimentat o lovitură de stat în 2023.

Democraţia este în suferinţă în lume din cauza războaielor şi a polarăzii politice

Europa de Vest este singura regiune care şi-a îmbunătăţit scorul, “depăşind America de Nord”, care nu se află în fruntea clasamentului “pentru prima dată de la înfiinţarea indicelui în 2006”.

Din ce în ce mai multe ţări se confruntă cu “scăderea încrederii în principalele partide politice şi lideri” şi cedează ” ‘războaielor culturale’ de tipul celor care caracterizează de mult timp Statele Unite”, se arată în raport.

Europa de Vest, pe de altă parte, se spune că este “subminată de un nivel scăzut de încredere în guvern şi polarizată în jurul problemei imigraţiei”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Polonia NU trimite în Moldova migranți din Africa. Un nou fals se distribuie în mediul online

Polonia NU trimite în Moldova migranți din Africa. Un nou fals se distribuie în mediul online Polonia NU trimite în Republica Moldova migranți ilegali din...

Ana-Maria a fost condusă pe ultimul drum de zeci de oameni îndureraţi

Ana-Maria a fost condusă pe ultimul drum de zeci de oameni îndureraţi Durea fără margini în localitatea Susleni. Zeci de oameni s-au adunat astăzi să...

Corupție la nivel înalt în Ucraina: Ministrul agriculturii, anchetat pentru afaceri cu terenuri de milioane de dolari

Corupție la nivel înalt în Ucraina: Ministrul agriculturii, anchetat pentru afaceri cu terenuri de milioane de dolari Biroul Național Anticorupție al Ucrainei a anunțat șeful...

Cristina Gherasimov s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de rang înalt din Letonia

Cristina Gherasimov s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de rang înalt din Letonia Cooperarea moldo-letonă în contextul unor proiecte care să contribuie la parcursul european...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.