Depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric

Publicat:

Depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric

Ministrul Energiei României, Sebastian Burduja, a declarat după prima ședință a Comandamentului de iarnă, că stocurile de gaze se află la un nivel de aproape 94% grad de umplere în depozite, cu peste 188 de milioane metri cubi mai mult decât anul trecut, când România a bătut toate recordurile, informează Agerpres.

”Vestea bună este că depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric, depășind 94% din capacitate – ceea ce înseamnă aproape 3 miliarde de mc de gaze naturale. Ne-am îndeplinit şi ţinta asumată faţă de Comisia Europeană, pe grad de umplere de cel puţin 90%, cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisie”, a menționat ministrul.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Făcând referire la stocurile de cărbune, România stă într-o situație și mai bună decât anul trecut, conform ministrului, care a detaliat că la Complexul Energetic Oltenia stocurile totale sunt de 550.000 tone, la Electrocentrale Craiova de 103.000 tone, la Paroşeni de 20.000 tone.

Cât privește nivelul hidrostatic, ministrul Energiei a menționat că este mai scăzut față de anul trecut, dar mai bun decât în 2022, gradul de umplere din lacurile de acumulare fiind în jur de 73%.

”Continuăm să facem investiții în capacitățile energetice și, doar în 2024, am pus deja în funcțiune noi centrale electrice cu o putere instalată de peste 290 MW. Estimăm încă 1400 MW până la finalul anului, inclusiv grupul V Rovinari (300MW), Iernut (parțial – 200MW), Midia Năvodari (70MW) și peste 600MW parcuri solare. La acestea se adaugă o capacitate de peste 1800MW putere instalată la prosumatori. În plus, avem multiple rute de aprovizionare cu gaze naturale, inclusiv prin interconectorii cu statele vecine”, a mai spus Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Acesta a amintit că ministerul a prelungit schema de plafonare a prețurilor la energie până la 1 aprilie 2025, pentru a se asigura că facturile românilor rămân la un nivel suportabil pe perioada iernii.

Comandamentul de iarnă a fost dedicat analizării în detaliu a stării sistemului energetic național astfel încât acesta să facă față ”provocărilor pe care vremea rea și incertitudinile din piețele internaționale de energie le pot aduce”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Macron îl numește premier pe fostul comisar european Michel Barnier

Emmanuel Macron îl numește premier pe fostul comisar european Michel Barnier La două luni de la alegeri, președintele francez Emmanuel Macron l-a numit joi pe fostul...

Dodon îi răspunde lui Voronin: ‘Orice luptă politică între opoziție o va ajuta pe Maia Sandu’

Dodon îi răspunde lui Voronin: 'Orice luptă politică între opoziție o va ajuta pe Maia Sandu' Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, răspunde...

Militarii încorporați recent în Armata Națională au depus Jurământul Militar

Militarii încorporați recent în Armata Națională au depus Jurământul Militar Soldații încorporați în luna iulie curent în Armata Națională au depus astăzi Jurământul de credință Patriei, se notează într-un...

‘Fast and Green: 1000 km’: Cel mai mare maraton de mașini electrice din Moldova și România

'Fast and Green: 1000 km': Cel mai mare maraton de mașini electrice din Moldova și România Peste 20 de mașini electrice vor porni în această...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.