X

Depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric

Depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric

Ministrul Energiei României, Sebastian Burduja, a declarat după prima ședință a Comandamentului de iarnă, că stocurile de gaze se află la un nivel de aproape 94% grad de umplere în depozite, cu peste 188 de milioane metri cubi mai mult decât anul trecut, când România a bătut toate recordurile, informează Agerpres.

”Vestea bună este că depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric, depășind 94% din capacitate – ceea ce înseamnă aproape 3 miliarde de mc de gaze naturale. Ne-am îndeplinit şi ţinta asumată faţă de Comisia Europeană, pe grad de umplere de cel puţin 90%, cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisie”, a menționat ministrul.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Făcând referire la stocurile de cărbune, România stă într-o situație și mai bună decât anul trecut, conform ministrului, care a detaliat că la Complexul Energetic Oltenia stocurile totale sunt de 550.000 tone, la Electrocentrale Craiova de 103.000 tone, la Paroşeni de 20.000 tone.

Cât privește nivelul hidrostatic, ministrul Energiei a menționat că este mai scăzut față de anul trecut, dar mai bun decât în 2022, gradul de umplere din lacurile de acumulare fiind în jur de 73%.

”Continuăm să facem investiții în capacitățile energetice și, doar în 2024, am pus deja în funcțiune noi centrale electrice cu o putere instalată de peste 290 MW. Estimăm încă 1400 MW până la finalul anului, inclusiv grupul V Rovinari (300MW), Iernut (parțial – 200MW), Midia Năvodari (70MW) și peste 600MW parcuri solare. La acestea se adaugă o capacitate de peste 1800MW putere instalată la prosumatori. În plus, avem multiple rute de aprovizionare cu gaze naturale, inclusiv prin interconectorii cu statele vecine”, a mai spus Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Acesta a amintit că ministerul a prelungit schema de plafonare a prețurilor la energie până la 1 aprilie 2025, pentru a se asigura că facturile românilor rămân la un nivel suportabil pe perioada iernii.

Comandamentul de iarnă a fost dedicat analizării în detaliu a stării sistemului energetic național astfel încât acesta să facă față ”provocărilor pe care vremea rea și incertitudinile din piețele internaționale de energie le pot aduce”.

Tags: Burdujacomisia europeanagaze
Externe