Deputat PAS: Federația Rusă și corupția continuă să fie o amenințare la adresa securității Republicii Moldova

Publicat:

Deputat PAS: Federația Rusă și corupția continuă să fie o amenințare la adresa securității Republicii Moldova

Federația Rusă și corupția continuă să fie o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. O spune membrul Comisiei parlamentare securitate națională și apărare, deputatul partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Igor Gorgan, fost șef al Armatei Naționale, ar fi oferit informații pentru spionajul militar rusesc.

Parlamentarul face apel la militarii moldoveni care au colaborat cu Gorgan să se predea organului de urmărire penală, „dacă nu sunt trădători cu adevărat și înțeleg riscurilor la care se supun”, potrivit moldova1.md.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

În ultimele 24 de ore, două cazuri de rezonanță au bulversat opinia publică. În primul caz – mai mulți șefi din subdiviziunile MAI și un fost ministru al Justiției ar fi implicația în schema de corupție prin intermediul căreia persoane date în urmărire internațională scăpau de Interpol. Mass-media din țara noastră a scris pe surse că printre cei vizați s-ar număra șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, sau șeful Inspectoratul General pentru Migrație, Mihail Vodă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a confirmat doar unele nume, fără să le nominalizeze, iar Procuratura Anticorupție – în gestiunea căreia se află dosarul – a refuzat să ofere mai multe detalii. În cel de-al doilea caz, fostul șef al Armatei Naționale Igor Gorgan este acuzat că ar fi spionat în interesul Federației Ruse.

Deputatul PAS Andrian Cheptonar susține că cele două cazuri demonstrează, o dată în plus, că corupția și Federația Rusă reprezintă două cele mai mari amenințări la adresa țării noastre, așa cum prevede și Strategia Națională de Securitate.

„Iată avem timp de 2 zile 2 cazuri scoase la iveală. Unul în care s-a demonstrat corupția la nivel înalt care riscă să pericliteze securitatea statului și doi, avem un agent al Federației Ruse infiltrat în armată care își dorea cu toată ființa sa să vină încoace cei pe care el îi consideră eliberatori, de fapt ocupanți ruși. Aceste cazuri ne demonstrează că Federația Rusă continuă să fie o amenințare, corupția este în continuare o amenințare, că Federația Rusă folosește corupția, în general, care a rămas sau continuă să existe în structuri ale statului pentru a periclita securitatea Republicii Moldova”, a declarat Andrian Cheptonar.

Întrebat dacă Igor Gorgan este reținut sau dacă se află pe teritoriul Republicii Moldova, Cheptonar a precizat că nu deține informații în acest sens. Parlamentarul a făcut, însă, apel, la militarii care i-au oferit informații lui Gorgan cu bună intenție sau în neștiință să se predea instituțiilor de drept.

„Dacă există ofițeri de armată care au transmis informații lui Gorgan și au citit azi știrile, le-aș sugera, dacă nu au făcut-o deja, să pună mâna pe telefon, să meargă să dea cu subsemnatul și să spună modul în care le-a fost pescuită informația. (…) Ar trebui să meargă chiar azi și să conlucreze, pentru că în mod sigur vor fi abordate. Este mai bine să recunoști tu, decât să îți bată procurorii la ușă, într-o bună dimineață. Este modul cel mai corect de a acționa acum, dacă nu sunt trădători cu adevărat și înțeleg riscurilor la care se supun”, a mai declarat Cheptonar.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

La rândul său, juristul Iulian Groza consideră că cele două cazuri de rezonanță confirmă cât de important este ca Procuratura Anticorupție să fie o instituție bine echipată și susținută.

„Cred că a oferit un argument în plus de a prioritiza tot sprijinul de care are nevoie pentru a livra”, a declarat Iulian Groza.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie Conform The Sun, prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, și-au...

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el Actorul scoțian Gerard Butler, în vârstă de 54...

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.