Deputat PAS: Implementarea votului prin corespondență nu aduce cu sine riscuri de fraudare a alegerilor

Publicat:

Deputat PAS: Implementarea votului prin corespondență nu aduce cu sine riscuri de fraudare a alegerilor

Implementarea votului prin corespondență nu aduce cu sine riscuri de fraudare a alegerilor. Spune deputatul din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Vitali Gavrouc în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Votul prin corespondență: pro și contra”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui, la crearea proiectului de lege privind implementarea votului prin corespondență și a mecanismelor de implementare a acestuia, de mare folos este experiența altor state. Acum Republica Moldova trebuie doar să analizeze bine și să adapteze procesele electorale, potrivit deschide.md.


Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

„Este o experiență destul de vastă și, în mare parte, acele carențe care se consideră că vor influența alegerile deja au fost identificate și s-au găsit soluții. Aceleași argumente neinspirate noi le auzim din dezbatere în dezbatere, dar nu auzim soluții. Ceea ce am făcut noi e că am venit cu anumite soluții pe care deja le-au implementat țările în care s-au folosit aceste procedee. Referitor la trimiterile poștale: sunt reglementări destul de clar explicate, care au fost folosite și nu au afectat integritatea votului sau procesul electoral. Ceea ce ține de anumite posibile fraude, iarăși, nu a fost enunțat niciun risc concret”, a declarat Vitali Gavrouc.

Deputatul PAS consideră că a venit timpul ca politicienii să învețe să-și respecte cetățenii aflați peste hotare în egală măsură și să înțeleagă că trăiesc ei în țări cu democrații consolidate și deja au reușit să înțeleagă cum funcționează o democrație veritabilă. „Există o conștiință, o frică de lege. Chiar în Statele Unite, orice crime legate de procesul electoral sunt crime penale. Și eu cred că asta se referă inclusiv la procesele care țin de alegerile din Republica Moldova. Orice bănuială rezonabilă că un cetățean în Statele Unite ar fi fraudat alegerile din Republica Moldova, pe teritoriul SUA, este o bănuială de ordin penal”, a declarat Gavrouc.

Mai mult decât atât, deputatul PAS, Vitali Gavrouc, spune că acești cetățeni merg mai departe și chiar cer deja votul electronic. „Ei sunt cetățeni care utilizează tehnologii, cetățenii aceștia ne cer inclusiv votul electronic. Vreau să avem un discurs foarte respectuos și să nu manipulăm opinia publică cu anumite chestii scoase din context”, a mai spus el.

Vitali Gavrouc apreciază implicarea în dezbaterile publice a unor partidelor extraparlamentare care susțin inițiativa privind implementarea votului prin corespondență și au venit cu propuneri de îmbunătățire. Astfel, deja au fost pregătite amendamente în materie de tehnică legislativă pentru a îmbunătăți proiectul de lege existent.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

„Noi nu vom renunța la acest proiect pentru că argumentarea sterilă nu este validă. Ceea ce înțelegem noi este că procesul electoral este un proces foarte complex și integru. El nu ține doar de anumite lozinci cu caracter manipulatoriu, el ține de un proces integru. Nu este vorba doar de asigurarea ca buletinul să ajungă în urnă, țin de un proces pe care statul trebuie să-l garanteze și să și-l asume. Din acest motiv, dacă am fi exigenți și responsabil, noi am înțelege că nu poate fi implementat peste tot din condiții obiective. Există argumente obiective care vor intra în aceste criterii de aplicare și respectiv ele nu țin de discriminare, ele țin de asigurarea procesului de vot”, a declarat Vitali Gavrouc.

Dezbaterea publică cu genericul „Votul prin corespondență: pro și contra”, este ediția a 303-a de dezbateri din cadrul proiectului „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundația germane „Hanns Seidel”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Hezbollah anunţă lansarea a zeci de rachete asupra Israelului

Hezbollah anunţă lansarea a zeci de rachete asupra Israelului Gruparea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a anunţat vineri că a lansat "zeci de rachete"...

Biden şterge o nouă serie de credite studenţeşti, de 7,4 miliarde de dolari

Biden şterge o nouă serie de credite studenţeşti, de 7,4 miliarde de dolari Administraţia preşedintelui american Joe Biden va anula credite de studii în valoare...

FOTO/ Bărci gonflabile și accesorii pentru acestea, tăinuite într-un camion, depistate la vama Tudora. Ce riscă șoferul

FOTO/ Bărci gonflabile și accesorii pentru acestea, tăinuite într-un camion, depistate la vama Tudora. Ce riscă șoferul Cazul a fost înregistrat de funcționarii postului vamal...

SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu pe fondul ameninţărilor Iranului

SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu pe fondul ameninţărilor Iranului Statele Unite au anunţat vineri trimiterea de întăriri în Orientul Mijlociu, pe măsură ce...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.