Deputații constată „sabotarea BNM” în procesul de recuperare a banilor furați

Publicat:

Deputații constată „sabotarea BNM” în procesul de recuperare a banilor furați

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost luat la rost în plenul Parlamentului de către deputați în contextul audierilor legate de recuperarea banilor în dosarul „Frauda bancară”.

„Constatăm din partea BNM un act de sabotare  în procesul de recuperare a banilor. De asemenea, angajarea și menținerea în funcție a persoanelor implicate in frauda bancară și vedem semne de obstrucționare a anchetei”, a menționat deputatul PAS, Radu Marian, care a solicitat o pauză.


Citește și: Șoc în Parlament! Avocații lui Șor apără și interesele unor angajați BEM cercetați în frauda bancară

La rândul său, deputatul BCS, Vlad Bătrîncea a menționat că nesatisfăcătoare poate fi calificată și activitatea celorlalte instituții responsabile de investigarea „Fraudei bancare” și recuperarea banilor furați.

„Eu înțeleg că s-a venit cu un plan încă înainte de a organiza aceste audieri și a formula aceste concluzii, dar nu înțeleg de ce este vizată doar BNM”, a menționat Bătrîncea.

În cadrul audierilor în plen, deputații au constatat că unii angajați BNM, care sunt vizați în dosarul „Furtul miliardului”, sunt apărați în instanță de avocații penalului fugar Ilan Șor și achitați din bugetul statului, iar guvernatorul Armașu știe despre acest lucru, dar motivează că nu este în drept să le interzică acest lucru.

De asemenea, deputații s-a referit la fostul consilier al guvernatorului – Alexandru Baltag, tot el – fost director al SIS, care a jucat un rol primordial în actul de răpire și extrădare a profesorilor turci. Ulterior, în septembrie 2019, acesta a fost reținut și revocat de SIS din funcția de consilier al guvernatorului BNM.

Deputații constată „sabotarea BNM” în procesul de recuperare a banilor furați

Deputata PAS, Veronica Roșca, a considerat că rolul lui Baltag la BNM a fost unul foarte clar și acceptat cu bună știință de Armașu.

„În  februarie  2019, în luna alegerilor parlamentare și când era deja clar că acel regim putea pierde control asupra statului, l-a delegat în calitate de consilier al guvernatorului pe domnul Baltag. Misiunea lui a fost de a curăța urmele pe frauda bancară”, a menționat deputata.

La rândul său, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, care a fost numit în funcție în noiembrie 2018, înaintea căderii regimului Plahotniuc și fuga acestuia peste hotare, a declarat că nu știa despre implicarea lui Baltag în scandalul legat de expulzarea profesorilor turci și nici că nu a discutat cu el detalii legate de furtul miliardului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.