Deputaţii spanioli au revizuit o lege împotriva violenţelor sexuale criticată pentru că a dus la reducerea unor pedepse

Publicat:

În pofida opoziţiei din partea aliaţilor lor din stânga radicală, socialiştii prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez au reuşit joi să voteze revizuirea unei importante legi împotriva violenţelor sexuale care a avut drept efect neprevăzut ieşirea anticipată a unor condamnaţi din închisoare, informează AFP, potrivit agerpres

Textul de lege, care a trecut datorită sprijinului opoziţiei de dreapta, a fost votat de 233 de deputaţi, în timp ce 59 au votat împotrivă, iar patru s-au abţinut. Acum, el va merge la Senat, unde adoptarea lui nu stârneşte îndoială.


Citește și : Reuniune internaţională ONU privind Afganistanul la Doha

Supranumită “doar un da este un da”, această lege împotriva violenţelor sexuale, intrată în vigoare în octombrie, a introdus obligaţia de consimţământ explicit, o promisiune făcută de guvernul de stânga după un viol colectiv care stârnise indignare în Spania.

Însă, abolind distincţia între delictul de “abuz sexual”, ce prevedea pedepse mai slabe, şi cel de “agresiune sexuală”, care includea violul, această lege a redus în mod paradoxal pedepsele pentru unele tipuri de violenţe sexuale. Aceasta a avut drept efect neprevăzut reducerea pedepselor pentru circa 1.000 de condamnaţi şi ieşirea a circa 100 din închisoare, până acum.

În Spania, pedepsele sunt modificate retroactiv dacă o modificare a Codului Penal este benefică pentru condamnaţi.

Conştient de riscul politic în acest an electoral, Pedro Sanchez a insistat asupra unei reforme cât mai repede posibil şi a mers până la a le cere, duminică, “scuze” victimelor agresiunilor sexuale.

Această revizuire, care majorează pedepsele reduse prin legea iniţială, a generat săptămâni de schimburi verbale acide între socialişti şi aliaţii lor din cadrul guvernului, stânga radicală Podemos, care au refuzat să voteze pentru modificarea textului în termenii doriţi de socialişti.

“Este o zi tristă, în mod cert mai dificilă decât am cunoscut în parlament ca ministru”, a declarat în faţa deputaţilor ministrul Egalităţii, Irene Montero, membră a Podemos şi susţinătoare ferventă a legii.

Citește și : Ce se află în spatele celei mai recente dispute a Ucrainei cu Europa?

Podemos a susţinut mereu că reducerile de pedepse erau cauzate de proasta interpretare a judecătorilor “machişti” şi nu de o proastă redactare a textului.

“Reforma Codului Penal, la originea căreia se află azi Partidul Socialist, intenţionează să pună capăt efectelor indezirabile ale legii (…) şi să compenseze victimele care au fost afectate”, a declarat la rândul său deputata socialistă Andrea Fernandez.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania Furtunile violente şi ploile torenţiale care s-au abătut sâmbătă asupra...

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.