Dezastru ecologic la Edineț

Publicat:

Dezastru ecologic la Edineț

De câteva zile, sute de pești morți plutesc pe apa unui lac de la periferia orașului. Oamenii care locuiesc în preajmă spun că stau închiși în casă pentru că mirosul înțepător este simțit în permanență.

Autoritățile locale susțin că iazul este gestionat de un agent economic. Acesta spune însă că Primăria Edineț este responsabilă de ce se întâmplă în preajma lacului, Tvn.md.


Cel mai mult au de suferit oamenii care locuiesc pe strada Pescarilor. Lacul este la câțiva metri distanță de casele lor.

‘Nu putem deschide fereastra, nici seara și nici dimineața’

„Din cauza mirosului acesta, noi nu putem deschide fereastra, nici seara și nici dimineața, să aerisim casa, din contră și haina miroase, și în bucătărie miroase, peste tot unde pui mâna este același miros.”

Curtea lui Nicolae Gaibu are ieșire directă spre iazul cu pricina. Bărbatul spune că o dată la doi-trei ani se întâmplă să piară peștele din lac și să nu poată sta nici în propria casă din cauza mirosului urât.

Nicolae Gaibu, locuitor al orașului Edineț: „Toată bucata aceasta de Edineț ne confruntăm cu miros urât de la iaz, aceasta nu este prima dată, a mai fost câțiva ani în urmă. Acesta este peștele care a rămas la urmă, a fost pește mare aici, l-au înădușit, l-au distrus totul, nu-i vorba în pește, dar noi trăim aici pe malul iazului și noi nu putem respira un gât de aer curat.”

Oamenii spun că lacul este întotdeauna murdar și practic nimeni nu îl îngrijește.

Citeşte şi: Românii se confruntă cu invadatorii urși: ‘Mi-a băut tot whiskyul’ – Stiripesurse.md

Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari, susține că lacul este în proprietate privată și, pentru a-l disciplina pe proprietar, Primăria s-a adresat în judecată.

Lacul nu este iazul Primăriei

„Lacul nu este iazul Primăriei, este iazul unei societăți pe acțiuni „Victoria”, cu care noi ne judecăm pentru el până în prezent, dar nu este proprietatea noastră. Acest iaz demult trebuia să fie conservat, pentru că acolo nivelul apei este foarte mic, iar societatea respectivă are crescătorie de pește după baraj, are trei iazuri, conform normelor. Eu ca primar nu am dreptul să mă bag în ograda unui om.”

Administratorul firmei care ar gestiona iazul îl contrazice pe edil şi spune că, de fapt, iazul este al Primăriei, iar de tot ce se întâmplă acolo răspunde autoritatea locală.

Inspectorii de mediu din Edineț au făcut verificări. Potrivit lor, lacul este gestionat de firma administrată de Ion Railean. Aceștia au preluat probe pentru a depista din ce cauză a pierit peștele. Alte măsuri vor fi întreprinse doar după ce vor fi gata investigațiile de laborator.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moment de reculegere în Consiliul de Securitate al ONU în memoria preşedintelui iranian Raisi

Moment de reculegere în Consiliul de Securitate al ONU în memoria preşedintelui iranian Raisi Membrii Consiliului de Securitate al ONU au ţinut luni un moment...

SUA au transmis condoleanţe după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi

SUA au transmis condoleanţe după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi Statele Unite au prezentat luni "condoleanţe oficiale" după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a...

Suspecții de serviciu în cazul morții bizare a lui Ebrahim Raisi, președintele Iranului

Suspecții de serviciu în cazul morții bizare a lui Ebrahim Raisi, președintele Iranului Văzut de-a lungul timpului drept un posibil succesor al liderului suprem Ali...

Kremlinul subliniază legăturile puternice cu Teheranul: Putin i-a telefonat noului preşedinte interimar al Iranului

Kremlinul subliniază legăturile puternice cu Teheranul: Putin i-a telefonat noului preşedinte interimar al Iranului Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat luni noului preşedinte interimar al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.