Dezbaterea în vederea învestirii unui nou preşedinte catalan va avea loc săptămâna viitoare

Publicat:

Preşedintele Parlamentului catalan a convocat pe 12 martie dezbaterea în vederea unei învestiri a unui nou preşedinte al regiunii, funcţie la care candidează numai separatistul Jordi Sanchez, încarcerat în apropiere de Madrid, a anunţat Legislativul regional marţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Preşedintele Parlamentului Roger Torrent a semnat în această (marţi) dimineaţa convocarea la dezbaterea învestirii deputatului Jordi Sanchez drept candidat la preşedinţie”, anunţă Parlamentul catalan într-un comunicat.


Citeşte şi: Un deputat rus propune pedeapsa cu moartea pentru străinii care ‘se bagă’ în alegerile din Rusia

Însă organizarea efectivă a acestei şedinţe este incertă.

Jordi Sanchez, aflat în detenţie provizorie în apropiere de Madrid, este necesar să obţină – pentru a-şi putea prezenta programul în faţa deputaţilor catalani – o improbabilă autorizaţie de la judecătorul însărcinat cu ancheta referitoare la răzvrătire care-l vizează.

În cazul în care dezbaterea va avea loc, pentru a fi învestit este necesar ca el să obţină o majoritate absoliută a voturilor – adică 68 din 135.

Cu toate că partidele separatiste dispun de 70 de mandate în urma alegerilor regionale de la 21 decembrie, în care au obţinut doar 47,5% din voturile exprimate, acest vot nu este câştigat diainte.

Cei patru aleşi ai CUP (extrema stângă) sunt reticenţi, iar doi deputaţi – Carles Puigdemont şi Toni Comin – s-au exilat în Belgia şi nu vor putea să participe la şedinţă.

Citeşte şi: JAF ca-n filme! Indivizi înarmaţi au furat 5 milioane de dolari dintr-un avion Lufthansa

O a doua sesiune, în care o majoritate simplă îi va fi suficinentă lui Jordi Sanchez, ar putea să fie organizată, atunci, după primul vot.

Licenţiat în ştiinţe politice, Jordi Sanchez, în vârstă de 53 de ani şi un vechi activist separatist este acuzat de răzvrătire în legătură cu o manifestaţie tensionată convocată la jumătatea lui septembrie de influenta asociaţie Adunarea Naţională Catalană (ANC, separatistă), al cărei preşedinte era la acea vreme.

Preşedintele destituit Carles Puigdemont, inculpat în Spania de răzvrătire şi rebeliune, l-a propus ca şi candidat joi, după ce şi-a retras candidatura, din cauza unor obstacole judiciare în calea relegerii sale.

Catalonia, o regiune cu 7,5 milioane de locuitori, în nord-estul Spaniei, se află sub administraţia directă a Guvernului central de la 27 octombrie, când Parlamentul catalan a adoptat o declaraţie unilaterală de independenţă, anulată de justiţia spaniolă.

Citeşte şi: Românul care a îngrozit Marea Britanie şi-a aflat pedeapsa

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.