Dezinformarea legată de UE a atins în luna mai 2024 cel mai înalt nivel

Publicat:

Dezinformarea legată de UE a atins în luna mai 2024 cel mai înalt nivel

Cele 34 de organizații care fac parte din rețeaua de verificare a faptelor European Digital Media Observatory (EDMO- un program finanțat de Uniunea Europeană) și au publicat un total de 1643 de articole de verificare a faptelor în luna mai 2024, arată cel mai recent newsletter al EDMO, publicat joi, 6 iunie, scrie G4Media.

Dintre aceste articole, 250 (15%) s-au axat pe dezinformarea legată de UE, a atins cel mai înalt nivel, de când a început monitorizarea dedicată a EDMO, în mai 2023. Alte teme de dezinformare: 121 (8 %) s-au axat pe dezinformarea legată de Ucraina; 104 (6%) pe dezinformarea legată de schimbările climatice; 152 (9%) pe dezinformarea legată de confictul dintre Israel și Hamas; 104 (6%) privind dezinformarea legată de COVID-19; 97 (6%) privind dezinformarea legată de imigrație; și 36 (2%) privind dezinformarea referitoare la problemele LGBTQ+ și de gen, potrivit zdg.md.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Ponderea dezinformărilor despre UE a fost cea mai ridicată pentru a doua lună consecutiv, mai arată newsletterul citat. Dezinformarea legată de schimbările climatice a scăzut semnificativ, aproape înjumătățindu-se. Poveștile false despre Ucraina au scăzut ușor în număr, la fel ca și cele referitoare la conflictul din Orientul Mijlociu, în timp ce dezinformarea cu privire la alte subiecte monitorizate în mod constant a rămas stabilă.

„În luna mai, narativele false care au vizat UE au fost diverse, dar consecvente în a o prezenta ca fiind coruptă sau opusă intereselor naționale diferite. Unele narative false au atacat liderii UE. De exemplu, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a fost vizată și descrisă ca fiind legată de nazism, având un conflict de interese în gestionarea fazei pandemice sau chiar arestată în Parlamentul UE. În Franța, de asemenea, relatările se axau pe ideea că aceasta „nu a fost aleasă de nimeni”, scrie sursa citată.

Pe parcursul lunii mai, în unele țări au apărut narative false care sugerează manipulări și fraude înainte de votul din iunie. În Germania, în special, s-a afirmat că buletinele de vot cu găuri sau colțuri tăiate sunt invalide „de la început”, că votul pentru partidul de extremă dreapta AfD ar urma reguli mai stricte sau chiar că acest partid ar fi fost exclus din alegerile europene.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Alte afirmații false care au circulat în Germania – similare altora identificate în Spania – păreau să aibă ca scop împingerea cetățenilor să își invalideze alegerile legitime, sugerând votul multiplu sau semnarea buletinelor de vot, practici care ar invalida alegerile legitime ale cetățenilor.”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Roger Waters lucrează la un nou album şi respinge o posibilă reuniune a formaţiei Pink Floyd

Roger Waters lucrează la un nou album şi respinge o posibilă reuniune a formaţiei Pink Floyd Muzicianul britanic a respins ideea unei posibile reuniuni a...

Instanța supremă din Japonia consideră că sterilizarea forțată este neconstituțională

Instanța supremă din Japonia consideră că sterilizarea forțată este neconstituțională Instanța supremă din Japonia a decis că sterilizarea forțată este neconstituțională. Decizia a fost anunțată...

‘Beetlejuice Beetlejuice’ va deschise Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2024

'Beetlejuice Beetlejuice' va deschise Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2024 "Beetlejuice Beetlejuice", mult aşteptata continuare a comediei horror cu accente fantasy a regizorului...

Șase hoteluri din New York oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul

Șase hoteluri din New York oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul Șase hoteluri din New York oferă transferuri gratuite cu elicopterul de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.