Dialogul între Iran şi Arabia Saudită a fost reluat la Bagdad

Publicat:

Dialogul între Iran şi Arabia Saudită a fost reluat la Bagdad, după o “suspendare” a convorbirilor între cele două puteri regionale rivale, a declarat sâmbătă un înalt responsabil guvernamental irakian, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Convorbirile au fost reluate joi la Bagdad”, a declarat pentru AFP această sursă sub acoperirea anonimatului, fără a furniza mai multe amănunte.


Citește și : Olanda este ‘ferm hotărâtă’ să pună capăt importurilor de petrol și gaze din Rusia până la sfârșitul anului

Agenţia de presă iraniană Nournews a confirmat desfăşurarea unei reuniuni, la care au asistat “înalţi responsabili ai secretariatului Consiliului suprem de securitate naţională din Iran şi şeful serviciilor de informaţii saudite”.

“Este prevăzut ca o reuniune comună între miniştrii afacerilor externe din cele două ţări să aibă loc într-un viitor apropiat”, a mai explicat agenţia, evocând o “atmosferă pozitivă la recenta întâlnire care a suscitat speranţa unei reluări a relaţiilor bilaterale”.

Arabia Saudită sunită şi Iranul şiit au rupt legăturile în 2016, după atacarea misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţi în republica islamică în urma executării de către Riad a unui cunoscut prelat şiit.

Cele două puteri rivale, care se acuză reciproc de destabilizare în Orientul Mijlociu, şi-au exprimat totuşi voinţa de a-şi depăşi divergenţele şi s-au angajat în negocieri făcute publice pentru prima dată în aprilie 2021.

Convorbirile începute joi reprezintă a cincea rundă de negocieri organizată în Irak, ţară frontalieră atât cu Iranul, cât şi cu Arabia Saudită.

În martie, presa iraniană a relatat despre o “suspendare” a dialogului, după ce Riadul a anunţat executarea a 81 de persoane pentru infracţiuni legate de “terorism”, între care oameni cu legături cu rebelii houthi din Yemen, sprijiniţi de Iran în războiul lor împotriva forţelor guvernamentale susţinute de Riad.

Citește și : Spania şi-a redeschis sediul ambasadei din Kiev

De la începutul lui martie, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a apărat o politică de coexistenţă cu Iranul. O declaraţie salutată atunci de şeful diplomaţiei iraniene Hossein Amir-Abdollahian, care a văzut în ea o “voinţă” a Riadului de a restabili relaţiile cu ţara sa.

La jumătatea lui aprilie, ministrul irakian de externe Fouad Hussein a spus că speră că se va ajunge “la atingerea altor etape în acest dialog, pentru a transforma aceste întâlniri închise (…) în discuţii diplomatice publice”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.