Diaspora Acasă Reușește ‘DAR 1+3’, ediția 2024: Două localități din Strășeni și Ialoveni, modernizate datorită implicării moldovenilor de peste hotare

Publicat:

Diaspora Acasă Reușește ‘DAR 1+3’, ediția 2024: Două localități din Strășeni și Ialoveni, modernizate datorită implicării moldovenilor de peste hotare

Deși sunt departe de plaiurile natale, moldovenii poartă mereu în suflet dragostea de țară și dorința de a contribui la un viitor mai bun, aici acasă. Implicarea diasporei moldovenești în diverse proiecte, în comun cu autoritățile publice locale, Guvern, parteneri de dezvoltare, le arată rezultatele Programului „Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3″, ediția 2024.

51 de autorități publice locale vor beneficia în acest an de finanțare nerambursabilă prin intermediul acestui program. Acest lucru arată clar că, diaspora moldovenească demonstrează mereu unitate și generozitate atunci când e vorba de prosperitatea și modernizarea localităților de unde își trag rădăcinile. Este și cazul unei localități din inima Republicii Modova – satul Nimoreni, Ialoveni. O mulțime de proiecte locale de aici sunt realizate datorită sprijinului locuitorilor din diasporă, fie că e vorba de infrastructură, mediul înconjurător sau promovarea tradițiilor și culturii locale, potrivit moldova1.md.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Maria Covali este originară din satul Nimoreni. De douăzeci de ani se află în Italia, însă întodeauna a fost alături de localitatea unde s-a născut. Împreună cu alți băștinași din Nimoreni, care au rămas acasă sau au plecat peste hotare, contribuie la orice proiect din localitate.

Cișmeaua pe care o avem în dreapta noastră, a contribuit și diaspora cu trei mii de lei, e puțin, dar ceva. Aport diaspora a adus când s-a cumpărat atât pentru școala și pentru ansamblul folcloric care este în sat, un aparat de fotografiat, diaspora a contribuit la fel și pentru drum, adică trotuarele care s-au făcut, s-au dat 48 de mii de lei, au fost 63 de persoane”, a spus femeia.

Se fac pentru binele omului, noi trăim în partea aceea din sat casele noi, ne-au adus numere ca ulițe noi, se fac și drumuri, e bine, începutul e bun”.

Care nu au fost de douăzeci de ani aici, să vie acum nu o să cunoască satul, câte schimbări s-au făcut, multe s-au schimbat. – Dumnevoastră ați contribuit să ajutați de exemplu la drumuri sau ceva ca băștinaș din sat la un proiect? A fost un drum unde avem noi și am făcut și noi oleacă, am ajutat, am ajutat”.

Personal, ca locuitor al satului, am contribuit la proiectul amenajarea trotuarului, care era o problemă destul de strigentă pentru localitatea noastră, pentru că pe acest parcurs, trotuarul satului chiar era necesar, copii se deplasează spre instituție, de la instituție și prezenta un pericol emitent”, a relatat directoarea gimnaziului „Mitropolit Gurie Grosu”, Elena Frunză.

Deși sunt plecată de mult timp chiar din sat, jumătate de viață o am în străinătate, adică în Italia, dar sufletul îmi e aici oricum, oricând, tot timpul și așa vreau să mă mândresc mereu și mă mândresc cum este”, spune Maria Covali.

Cea care a încercat să-i adune împreună pe locuitorii din diasporă și pe cei care au rămas acasă este Alexandra Dimitrov, care în 2016 a creat Asociația „Baștina-Nimoreni”. Printre primele proiecte ale organizației a fost instalarea unui postament la intrarea în localitate.

Aici stătea o tăbliță unde era scris Nimoreni și am avut un program, unde trebuia să facem un festival și atunci noi am hotărât să facem un postament, iată acest postament a fost organizat de Asociația „Baștina-Nimoreni” cu contribuția diasporei, au participat 27 de persoane din diaspora în sumă de 19 mii de lei”, a menționat Alexandra Dimitrov.

Un alt proiect realizat cu contribuția localnicilor și diasporei a fost construcția unui trotuar în valoare de 450 mii lei. Pentru a spori cooperarea pentru dezvoltare locală dintre asociațiile de băștinași, autoritățile publice locale, diasporă și locuitorii comunităților, în 2022 a fost constituită Alianța Asociațiilor de Băștinași.

Alianța Asociațiilor de Băștinași este o umbrelă la nivel național, scopul ei este sporirea nivelului de cooperare dintre diasporă, asociația de băștinași, administrația publică locală. Pentru anul 2023, Asociația de Băștinași a atras fonduri în sumă de 890 de mii de dolari pentru aceste proiecte ce țin de infrastructură, proiecte sociale, proiecte în domeniul educației”, a declarat președinta Asociației de Băștinași, Violeta Ciuperca.

Am descoperit un șir de proiecte susținute de comunitățile de moldoveni din diasporă și în localitatea Sireți, raionul Strășeni. Deși sunt plecați de ani buni în afara țării, în căutarea unui trai mai decent, oamenii de aici nu și-au uitat originile și, ori de câte ori e nevoie, contribuie la toate proiectele pentru modernizarea localității.

Veronica Vrânceanu este președinta Asociației de Băștinași din Sireți, începând cu anul 2020. Zilnic reușește să se implice cu spor în activitatea organizației. Cu implicarea sătenilor și locuitorilor din diasporă, au realizat numeroase proiecte în localitate. Aceștia au contribuit, inclusiv, la modernizarea și dezvoltarea serviciilor medicale la Centrul de sănătate din sat.

Scopul nostru e să renovăm unele spații care ar trebui să fie pentru folosul cetățenilor, unde oamenii să poată să facă proceduri speciale pentru dânșii, să fie un spațiu mai mare unde să încapă mai multe persoane la proceduri”.

Este un aparat de analiză de sânge general, care pui eprubeta aici de sânge și aici apare chitanța cu analiza generală”.

În cadrul instituției medicale au fost renovate de la zero două încăperi, pentru a crea un laborator local modern de analize, proceduri și investigații, accesibile pentru beneficiarii Centrului.

Există aparatură de analiză generală și analiză de urină tot generală, nu este analize care să facă la centrul diagnostică cum e la Strășeni sau alte centre unde au apărătură mai complexă, este niște analize generale, unde doctorul poate să vadă și să știe la ce specialist să se ducă mai departe”, a spus Veronica Vrînceanu.

La grădinița nr. 2 din Sireți, anul trecut, cu ajutorul Asociației „Sirețenii de Pretutindeni”, au fost instalate panouri fotovoltaice de 15 killowați. Acum, cheltuielile pentru energia electrică s-au redus semnificativ.

„*Au donat la proiectul acesta și băștinașii din diasporă. Noi avem o diasporă foarte activă, am format 11 ambasadori din localitatea Sireți din toate zonele Moldovei, din Australia, America, Germania și acești ambasadori sunt cei mai activi. Ei doresc ca localitatea să se dezvolte așa cum o văd ei în țările unde locuiesc ei în diasporă”, a adăugat Veronica.

Tatiana Heghea este educatoare la grădiniță de mai bine de nouă ani. Ea spune că odată cu instalarea acestor panouri, instituția economisește mai mult, iar banii sunt redirecționați pentru alte necesități.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Este benefic pentru instituție, pentru că avem parte de o economisire considerabilă, dacă până acum achitam factura mai ales în perioada rece, acum practic s-a limitat în jumătate, ceea ce ne permite din economii să achităm alte necesități din instituție”.

proape de centrul localității i-am surprins pe mai mulți localnici, care lucrau la reabilitarea scuarului din sat, unde anul trecut a fost instalat bustul fostului paroh al bisericii din localitate. Pentru amenajarea scuarului, localnicii și băștinașii stabiliți peste hotare au adunat în total 730 de mii de lei, mai mult decât suma preconizată inițial.

Daniela Chitic, originară din Sireți, de cinci ani se află cu familia în Anglia. Nu o singură dată și-a adus contribuția la proiectele din localitate, pentru că astfel, spune ea, se simte mai aproape de casă.

Avem o mare plăcere de a contribui în permanență la dezvoltarea satului Sireți și de a ajuta la desfășurarea diferitor proiecte, în special proiectul scuarul „Ioan Daghi” și alte proiecte care se desfășoară în sat”.

La fel și Silvia, este stabilită de douăzeci de ani în Cehia, dar nu uită de rădăcinile ei. Cu sufletul, spune ea, este mereu în Sireți.

Au fost terenuri de joacă, au fost contribuții la drumuri, au fost contribuții, vai foarte multe, acum nici nu îmi vin toate, dar au fost foarte multe, iar noi am apreciat și bineînțeles că am fost alături de ele ca să deruleze spre succes”.

Viceprimarul localității, Alexandru Iorga, menționează că implicarea comunității de moldoveni din diasporă, originari din Sireți, a adus doar beneficii satului.

„*Aceste proiecte sunt pentru a mobiliza diaspora și a contribui la lucruri frumoase în localitatea sa, chiar dacă sunt plecați din baștină, prin străinătate, ei sunt gata să contribuie cu un bănuț la lucruri frumoase, de genul terenuri de joacă, scuaruri și altele, plus la faptul că contribuie diaspora, în asftel de proiecte contribuie și oamenii cu muncă proprie, cu voluntariat”.

În localitatea Sireți locuiesc în jur de șase mii de locuitori. Peste o mie sunt stabiliți în diasporă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oficialii georgieni vor intra pe lista neagră a Washingtonului

Oficialii georgieni vor intra pe lista neagră a Washingtonului Funcționarii responsabili de promovarea legii georgiene privind „agenții străini” de tip rusesc ar putea fi supuși...

Ruşii au ocupat o localitate-cheie din Lugansk

Ruşii au ocupat o localitate-cheie din Lugansk Rusia a anunţat luni ocuparea satului Bilogorvka (Bilohorivka), unul dintre ultimele rămase necucerite în regiunea ucraineană Lugansk, a...

A fugit de război cu motocicleta… dar a fost prins în Moldova

A fugit de război cu motocicleta... dar a fost prins în Moldova Un bărbat în vârstă de 37 de ani a fost prins la...

CPI a emis mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu

CPI a emis mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a emis un mandat de arestare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.