Dioceza din San Diego şi-a declarat falimentul după 457 de reclamaţii pentru abuzuri sexuale

Publicat:

Dioceza din San Diego şi-a declarat falimentul după 457 de reclamaţii pentru abuzuri sexuale

Dioceza romano-catolică din San Diego a cerut luni, pentru a doua oară, plasarea sa sub protecţia legii falimentului, după ce o modificare recentă a legislaţiei din statul California a generat 457 de reclamaţii legale privind abuzuri sexuale comise de preoţi ai acestei dioceze în urmă cu zeci de ani, informează Reuters.

San Diego este locul în care catolicismul s-a instalat pentru prima dată în California, prin înfiinţarea Misiunii San Diego de Alcala în 1769. Dioceza deserveşte 1,4 milioane de catolici, cu 96 de parohii, 204 preoţi activi şi aproximativ 80 de şcoli catolice, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Dioceza a depus prima cerere de plasare sub protecţia legii falimentului în 2007, ajungând în cele din urmă la o înţelegere de 198 de milioane de dolari în urma a 144 de procese de abuz sexual. Acele reclamaţii au fost declanşate de o lege din 2003 din California, care le-a permis victimelor abuzurilor sexuale din copilărie să deschidă procese la mult timp după expirarea termenului normal de prescripţie.

În 2019, California a deschis din nou termenul de prescripţie şi a creat o nouă fereastră de trei ani pentru examinarea cazurilor mai vechi de abuz sexual, ceea ce a dus la depunerea a 457 de noi plângeri împotriva Diocezei din San Diego, conform documentelor depuse în instanţă de dioceză.

Peste 60% dintre noile reclamaţii depuse se referă la abuzuri care ar fi avut loc cu mai mult de 50 de ani în urmă, a precizat dioceza.

Cardinalul din San Diego, Robert McElroy, a declarat că falimentul provine din “eşecul moral al celor care au abuzat în mod direct copii şi adolescenţi şi din eşecul moral la fel de mare al celor care i-au redistribuit în alte posturi sau nu au fost vigilenţi” pentru a opri abuzurile.

Declararea falimentului îi va permite bisericii să le despăgubească în mod echitabil pe victimele abuzurilor sexuale fără a pune în pericol misiunea religioasă a diocezei, a declarat Robert McElroy într-un comunicat dat publicităţii înainte de depunerea cererii de plasare sub protecţia legii falimentului.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Misiunile, parohiile şi şcolile diocezei nu fac parte din dosarul de faliment, dar vor contribui la o eventuală soluţionare a cererilor de despăgubire pentru abuzuri sexuale în cadrul falimentului diocezei, a declarat Robert McElroy.

Procesele privind abuzurile sexuale au dus la faliment alte câteva mari dioceze catolice în ultimii ani, inclusiv arhidiocezele din San Francisco, Baltimore şi New Orleans, precum şi câteva dioceze din New York. Aceste dioceze se află în state americane, precum California, care au adoptat legi similare ce permit intentarea de noi procese pentru reclamaţii mai vechi de abuzuri sexuale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 21 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 21 iulie în Istorie 21 iulie este a 202-a zi a calendarului gregorian și a 203-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 21 iulie 2024

Horoscop 21 iulie 2024 Nativii din zodia Berbec au o zi favorabilă, în timp ce Taurii sunt surprinşi plăcut de vizita unor prieteni, potrivit...

10 ponturi pentru a scăpa de mâncat noaptea: te protejează de consumul excesiv de calorii, obezitate și boli cardiovasculare

10 ponturi pentru a scăpa de mâncat noaptea: te protejează de consumul excesiv de calorii, obezitate și boli cardiovasculare Nutriționiștii susțin că veți reuși să...

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice Marea Mediterană este mare supă toxică. Un raport din iulie 2024 al World Wide Fund...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.