Directorul centrului cultural rus din Republica Centrafricană, rănit ‘grav’ de explozia unui pachet suspect

Publicat:

Directorul unui centru cultural rus în Republica Centrafricană a fost ”grav” rănit vineri în timpul unui atac cu un pachet suspect la Bangui, a anunţat ambasada Rusiei în ţara africană aflată în centrul strategiei de creştere a influenţei Moscovei în Africa, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Şeful Casei Ruse (centrul cultural) a primit vineri un pachet anonim, l-a deschis şi s-a produs o explozie”, a indicat serviciul de presă al ambasadei ruse, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS, precizând că responsabilul respectiv, Dmitri Syty, a fost spitalizat cu ”răni grave”.


Citește și : Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat Franţa că se află în spatele tentativei de asasinare a lui Dmitri Syty.

”Înainte de a-şi pierde conştienţa, Dmitry Syty a reuşit să spună ‘Am văzut un bilet: Aceasta este pentru voi de la toţi francezii, ruşii vor ieşi din Africa”’, a spus Prigojin, aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o declaraţie postată pe Telegram.

”Am solicitat deja Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse să iniţieze procedura de a declara Franţa stat care sponsorizează terorismul şi am cerut o investigaţie detaliată asupra metodelor teroriste ale Franţei şi aliaţilor săi occidentali – Statele Unite şi alţii”, a adăugat Evgheni Prigojin.

În luna septembrie, Prigojin a admis că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa sa în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Citește și : Consiliul European cere Rusiei să înceteze atacurile asupra instalaţiilor nucleare civile

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Kremlinul a respins întotdeauna că ar avea legături cu grupări paramilitare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.