Disensiuni americano-israeliene. SUA se opun unui controversat proiect de lege israelian de extindere a Ierusalimului

Publicat:

Administraţia preşedintelui american Donald Trump se opune unui controversat proiect de lege israelian care, potrivit criticilor, ar echivala cu o anexare de facto a coloniilor evreieşti din jurul Ierusalimului, a declarat – duminică – un responsabil american, citat de AFP. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amânat supunerea la vot proiectului de “Lege asupra Marelui Ierusalim”, prevăzută pentru duminică, un responsabil israelian dând asigurări că este necesară în prealabil o “pregătire diplomatică”.


Premierul Netanyahu pare să dorească să discute acest proiect mai întâi cu Casa Albă, care caută să relanseze convorbirile de pace israeliano-palestiniene aflate într-un punct mort.

“Cred că este corect să spun că SUA descurajează acţiunile care, potrivit lor, deturnează privirile de la eforturile pentru negocierile pentru pace”, a declarat pentru AFP un responsabil american sub acoperirea anonimatului. “Proiectul de lege pentru extinderea Ierusalimului este considerat o astfel de acţiune de către administraţia americană.”

Deputatul israelian David Bitan, şeful coaliţiei guvernamentale a lui Netanyahu, a recunoscut duminică, la postul de radio militar, existenţa unei “presiuni americane”.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, Netanyahu ar fi declarat – duminică – miniştrilor săi că proiectul de lege urmează să fie discutat mai întâi cu responsabili americani.

Legea ar urma să încorporeze în municipalitatea israeliană a Ierusalimului colonii care se află în sudul şi în estul acestui oraş în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel în urmă cu 50 de ani.

Criticii săi afirmă că proiectul constituie un pas spre anexarea unilaterală a coloniilor vizate şi consideră că o astfel de decizie ar îngropa “soluţia a două state”, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul, susţinută de comunitatea internaţională.

Coloniile din jurul Ierusalimului, dintre care unele sunt vizate de proiectul de “Lege a Marelui Ierusalim”, ca Maale Adoumim şi Goush Etzion, despart Ierusalimul de Est de Cisiordania şi compromit construirea unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est şi a proclamat întregul Ierusalim drept capitală a sa indivizibilă.

Potrivit ministrului israelian al informaţiilor, Israel Katz, favorabil proiectului de lege, coloniile care ar trece sub jurisdicţia Ierusalimului conţin o populaţie de aproximativ 150.000 de persoane.A

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.