Dodon exclude o alianţă cu blocul prorus Victoria

Publicat:

Dodon exclude o alianţă cu blocul prorus Victoria

Liderul prorus al celui mai mare partid de opoziţie din Republica Moldova, Igor Dodon, a exclus duminica aceasta ca formaţiunea sa, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, de stânga), să se alăture blocului prorus Pobeda (Victoria) care se opune aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), în perspectiva referendumului şi a alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie, informează EFE.

“Nu ne vom uni. Vreau să precizez că Partidul Socialiştilor nu va face parte din blocul Pobeda (Victoria). Avem propria noastră strategie şi tactică”, a declarat Dodon pentru agenţia TASS, citată de EFE, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Cu toate acestea, Dodon – fost preşedinte al ţării care a fost învins de actuala şefă a statului, Maia Sandu, în scrutinul prezidenţial din 2020 – nu a exclus posibilitatea încheierii unui pact electoral cu scopul de a înlătura de la putere partidul de guvernământ, Acţiune şi Solidaritate, şi pe lidera acestuia, preşedinta Maia Sandu.

”Ştiţi, există o vorbă bună: duşmanul inamicului meu este potenţialul meu prieten (…) Cred că ar trebui să lucrăm cu toţii împreună pentru ca autorităţile actuale să plece”, a menţionat el.

Dodon, preşedintele Republicii Moldova între 2016 şi 2020, a dat asigurări că Sandu va pierde alegerile, întrucât, în opinia sa, mai mult de jumătate dintre alegătorii care locuiesc în fosta republică sovietică îşi doresc un nou preşedinte.

“Actuala preşedintă nu poate câştiga alegerile curat. Opoziţia câştigă în turul doi, conform tuturor sondajelor. Ea poate câştiga doar prin maşinaţiuni în străinătate”, a susţinut el.

El a acuzat faptul că autorităţile au permis doar moldovenilor care locuiesc în SUA şi Canada să voteze prin corespondenţă, lucru pe care l-a considerat “anticonstituţional”.

‘Occidentul încearcă să o ajute pe Sandu prin intermediul votului prin corespondenţă (…) Dacă Sandu câştigă datorită acelor voturi, ea va fi o preşedintă ilegitimă şi nu vom recunoaşte alegerile”, a afirmat Dodon.

În aprilie, opoziţia moldovenească prorusă a organizat la Moscova un congres al deputaţilor în care a anunţat crearea unui bloc electoral, al cărui lider este oligarhul Ilan Şor, dat în urmărire de justiţia Republicii Moldova pentru corupţie.

Blocul, al cărui lider a fost invitat săptămâna aceasta la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, pledează pentru consolidarea relaţiilor cu Kremlinul şi cu Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia.

Apropierea de UE a început odată cu venirea lui Sandu la preşedinţie în 2020, s-a accelerat după obţinerea majorităţii absolute de către partidul său la alegerile parlamentare din anul următor şi s-a aprofundat pe fondul sprijinului acordat Ucrainei de Republica Moldova încă de la începutul invaziei militare ruse din 2022.

Impulsul definitiv a fost dat de decizia Bruxellesului de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina în decembrie anul trecut.

Socialiştii moldoveni, separatiştii din Transnistria şi autonomia prorusă a Găgăuziei resping politica proeuropeană a lui Sandu, notează EFE.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

În timpul vizitei efectuate în Republica Moldova la sfârşitul lunii mai, secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia de amestec în treburile interne ale ţării pentru a-i slăbi instituţiile democratice şi a împiedica intrarea acestui stat în UE.

În schimb, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut că Occidentul încearcă să transforme Republica Moldova în “următoarea Ucraină” şi a acuzat-o pe Sandu că este “nerăbdătoare” să intre în NATO.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare...

Tentative de corupere la vamă

Tentative de corupere la vamă Polițiștii de Frontieră au denunțat două tentative de corupere în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe și în PTF Tudora. Citește și: Nordul țării...

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta O femeie ar fi comandat moartea...

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani Un bărbat de 40 de ani din capitală a fost reținut de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.