Doha: Criza din Golf a încetinit lupta împotriva jihadiştilor ISIS

Publicat:

Embargoul decretat în iunie de Arabia Saudită şi aliaţii acesteia împotriva Qatarului a afectat lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), a declarat şeful diplomaţiei qatariote, într-un interviu difuzat miercuri de postul de televiziune CNBC, informează AFP, potrivit agerpres.

“În mod categoric, da”, a declarat şeicul Mohamed Abderrahmane al-Thani, care a acuzat din nou ţările arabe care au rupt relaţiile şi au impus o “blocadă” împotriva Qatarului că încearcă să provoace “schimbarea regimului” la Doha.


Ministrul a estimat că închiderea frontierelor terestre, aeriene şi maritime a afectat operaţiunile internaţionale împotriva SI în Siria şi Irak de la declanşarea “blocadei”, anunţată la 5 iunie de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt.

Citeşte şi: Întrebarea care bântuie mediul online. COPIAZĂ separatiştii catalani propaganda folosită în protestele din Maidan?

El a explicat că 90% dintre importurile Qatarului, în special produse de primă necesitate şi medicamente, ajungeau pe la frontiera terestră cu Arabia Saudită şi că o parte se ducea spre baza din Al-Udeid, unde se află 11.000 de soldaţi americani şi care este centrul de comandament al operaţiunilor aeriene ale Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Şeicul Mohamed a adăugat că, dat fiind embargoul, avioanele qatariote ce oferă logistică pentru operaţiunile militare aeriene ale coaliţiei anti-SI nu mai sunt autorizate să survoleze spaţiile aeriene ale adversarilor arabi ai Qatarului şi că singura cale aeriană posibilă este “la nord, spre Iran”.

El a invocat de asemenea expulzarea în iunie, de către Manama, a unor ofiţeri qatarioţi ce “participau la activităţi ale coaliţiei” anti-SI alături de Flota V americană staţionată la Bahrein.

La două săptămâni după o vizită a preşedintelui american Donad Trump la Riad, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au rupt orice relaţie cu Doha, acuzând-o de susţinerea grupărilor extremiste şi de apropiere cu Iranul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Când va avea loc prima sesiune de screening în procesul de negociere cu UE

Când va avea loc prima sesiune de screening în procesul de negociere cu UE Prima sesiune de screening în procesul de negociere cu Uniunea Europeană...

Flux într-o continuă creştere de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău

Flux într-o continuă creştere de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău Peste 1,6 milioane de pasageri au folosit, în prima jumătate a acestui an, Aeroportul Internaţional...

Câștig de cauză pentru Consiliul Audiovizualului față de două posturi TV afiliate oligarhului Ilan Șor

Câștig de cauză pentru Consiliul Audiovizualului față de două posturi TV afiliate oligarhului Ilan Șor Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a acordat câștig de cauză Consiliului...

MEC va sesiza CNA după neregulile depistate la Școala Profesională din Alexăndreni

MEC va sesiza CNA după neregulile depistate la Școala Profesională din Alexăndreni Ministerul Educației și Cercetării va sesiza Centrul Național Anticorupție (CNA) privind neregulile depistate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.