Doi diplomaţi germani au fost EXPULZAŢI din Iran

Publicat:

Iranul a expulzat doi diplomaţi germani aflaţi la post la Teheran, ca măsură simetrică după expulzarea a doi diplomaţi iranieni de către Berlin în 22 februarie, după condamnarea la moarte a unui germano-iranian, a indicat miercuri Ministerul de Externe iranian, potrivit France Presse şi agerpres.

Diplomaţia iraniană a anunţat într-un comunicat ”expulzarea a doi diplomaţi germani ca elemente indezirabile în urma intervenţiilor (…) guvernului german în afacerile interne şi judiciare” ale Iranului.


Citește și: Două trenuri S-AU CIOCNIT în Grecia (VIDEO)! Sunt zeci de morţi şi răniţi! – Black News

În 22 februarie, Germania a anunţat expulzarea a doi diplomaţi iranieni, calificând drept ”total inacceptabil” condamnarea disidentului Jamshid Sharmahd, în vârstă de 67 de ani.

Acesta fusese acuzat de participare la un atentat contra unei moschei din Shiraz, în sudul Iranului, soldat cu 14 morţi în aprilie 2008. Justiţia i-a reproşat între altele că a stabilit contacte cu ”ofiţeri ai FBI şi ai CIA” şi că a ”încercat să contacteze agenţi ai Mossad-ului israelian”.

Susţinătorii lui Sharmahd din Germania au respins aceste acuzaţii, cerând Berlinului să ”acţioneze imediat pentru a-i salva viaţa”.

”Republica Islamică Iran va acţiona cu hotărâre contra oricărei cereri excesive” cu privire la această condamnare, a replicat miercuri purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Nasser Kanani.

Într-o primă reacţie, Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că expulzarea de către Iran a celor doi diplomaţi germani, deşi de aşteptat, “este arbitrară şi nejustificată”. “Nu au făcut nimic rău”, a adăugat ministerul german, citat de Reuters.

Citește și: Rusia înăspreşte pedepsele pentru discreditarea forţelor armate şi include şi organizaţiile voluntare ca grupul Wagner – Black News

Cel puţin 16 deţinători de paşapoarte occidentale, printre care şase francezi, se află în detenţie în Iran, majoritatea având dublă naţionalitate, deşi Iranul nu recunoaşte acest statut pentru cetăţenii săi.

Condamnarea la moarte a lui Jamshid Sharmahd a fost anunţată după noile sancţiuni adoptate recent de Uniunea Europeană în semn de protest faţă de reprimarea manifestaţiilor din Iran organizate după moartea tinerei kurde Mahsa Amini, pe 16 septembrie anul trecut, în arestul poliţiei iraniene. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.