Doi ‘grei’ din partidul lui Erdogan critică anularea alegerilor din Istanbul

Publicat:

Doi veterani ai partidului islamo-conservator al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan – fostul preşedinte Abdullah Gul şi ex-premierul Ahmet Davutoglu – au criticat anularea alegerilor municipale din Istanbul câştigate de opoziţie, informează miercuri France Presse, potrivit agerpres.

Cei doi, consideraţi figuri marcante ale AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), la putere în Turcia din 2002, au formulat critici într-un mesaj postat marţi seara pe Twitter.


Citește și: Atac armat într-o școală din SUA: Un elev a fost ucis şi alţi şapte răniţi

Gül, care a fost preşedinte în perioada 2007-2014, a comparat anularea, luni, de la Consiliul suprem electoral (YSK) a victoriei candidatului opoziţiei la primăria oraşului Istanbul cu invalidarea de către Curtea Constituţională în 2007 a alegerii sale de către parlament ca preşedinte al republicii pe motiv că nu a fost atins cvorumul de 367 de deputaţi. Opoziţia a boicotat sesiunea la acel moment pentru a nu face posibilă alegerea sa.

‘Ceea ce am simţit în 2007 prin decizia nedreaptă a Curţii Constituţionale am resimţit ieri (luni) când o altă înaltă curte, Consiliul suprem electoral, a luat decizia’ de anulare a alegerilor la Istanbul, a scris în mesajul său Gul. ‘Este regretabil că nu putem merge înainte’, a adăugat el.

Davutoglu, care a ocupat funcţia de premier între 2014 şi 2016 înainte de a fi demis de Erdogan, a apreciat la rândul său că decizia YSK subminează democraţia turcă.

‘Valoarea fundamentală a tradiţiei noastre politice trebuie să fie aceea de a garanta ca voinţa poporului să fie reflectată la urne. Oricare ar fi pretextele şi motivele, evenimentele care au urmat alegerilor din 31 martie şi decizia YSK au subminat una dintre valorile noastre fundamentale’, subliniază Davutoglu.

Înfrângerea suferită de AKP în alegerile din 31 martie la Istanbul, pe care îl controla de 25 de ani, a fost un afront fără precedent pentru Erdogan, care declarase în repetate rânduri în trecut că ‘cine câştigă Istanbulul, câştigă Turcia’.

După un val de contestaţii din partea AKP, YSK a provocat un cutremur luni anunţând anularea rezultatelor scrutinului municipal câştigat de candidatul opoziţiei Ekrem Imamoglu şi convocarea de noi alegeri la 23 iunie.

Citește și: Pompeo și-a anulat vizita în Germania pentru o deplasare urgentă la Bagdad

Erdogan şi-a exprimat satisfacţia marţi pentru că a obţinut repetarea scrutinului, opoziţia denunţând un ‘puci la urne’ şi o măsură care scufundă Turcia în ‘dictatură’.

Gül şi Davutoglu şi-au intensificat în ultimele luni criticile, mai mult sau mai puţin voalate împotriva metodelor lui Erdogan şi ale partidului său, iar faptul că s-au aflat în trecut în apropierea şefului statului le conferă o anumită greutate în Turcia.

Potrivit presei turce, cei doi ar intenţiona să-şi formeze propriul partid, care să rivalizeze cu AKP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.