Doi ostatici străini, un american şi un francez, au fost eliberaţi în Niger

Publicat:

Doi ostatici străini, un american şi un francez, au fost eliberaţi în Niger, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Cei doi, lucrătorul umanitar Jeffrey Woodke şi jurnalistul francez independent Olivier Dubois, au apărut împreună pe aeroportul din Niamey, capitala statului african.


Citește și : Putin elogiază relaţiile ruso-chineze şi dorinţa Beijingului de a juca un rol constructiv în criza ucraineană

“Ostaticii au fost recuperaţi nevătămaţi de către autorităţile nigeriene, urmând să fie remişi autorităţilor franceze şi americane”, a declarat pe aeroport ministrul de interne Hamadou Souley.

Ostaticul american Jeffrey Woodke a fost eliberat după şase ani petrecuţi în captivitate în Africa, a anunţat la rândul său consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan.

“SUA mulţumesc Nigerului pentru ajutorul acordat revenirii sale acasă (…). Mulţumesc atâtora din guvernul nostru pentru munca neobosită depusă pentru eliberarea lui”, a transmis Sullivan pe Twitter.

Cotidianul New York Times a scris mai devreme, citând-o pe soţia lucrătorului umanitar, că Jeff Woodke a fost eliberat şi se află la Niamey, capitala Nigerului. Woodke fusese răpit în octombrie 2016 tot în Niger.

Jurnalistul independent francez Olivier Dubois, în vârstă de 48 de ani, a fost răpit pe 8 aprilie 2021 la Gao, în nordul Mali, de gruparea GSIM, principala alianţă jihadistă din Sahel, asociată cu reţeaua teroristă Al-Qaida. Acesta trăia şi lucra din 2015 în Mali, colaborând cu mai multe publicaţii, între care Liberation, Le Point şi Jeune Afrique.

Redacţia cotidianului Liberation şi-a exprimat “bucuria imensă”, iar organizaţia Reporteri fără frontiere s-a declarat “extrem de uşurată”.

Citește și : Netanyahu face un pas înapoi şi atenuează planul de reformă a justiţiei

Mali, la fel ca vecinii săi Niger şi Burkina Faso, se confruntă cu o gravă criză de securitate, marcată de frecvente atacuri jihadiste, iar răpirile sunt unul din pericolele cu care se confruntă jurnaliştii, atât cei locali cât şi cei străini.

Multe ambasade, inclusiv cele franceze, recomandă cetăţenilor lor să renunţe la deplasările în Mali, aminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie   18 iulie este a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 18 iulie 2024

Horoscop 18 iulie 2024 Astrologii prevăd o zi cu mare potenţial în dragoste pentru unele zodii, dar şi probleme la muncă sau de comunicare pentru alte...

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.