Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Publicat:

Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Guvernul R. Moldova nu poate la nesfârșit să subvenționeze producerea de cereale și alegerile proaste ale unor oameni de afaceri din domeniul agricol, susține prim-ministrul Dorin Recean, în legătură cu protestul organizat de Asociația „Forța Fermierilor” în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

Premierul admite că o parte dintre fermieri a avut pierderi, dar spune că până acum Guvernul ar fi alocat o sumă-record pentru compensații, scrie ziarulnational.md.


„O parte din producătorii de cereale a avut pierderi. Din aprilie, am avut zeci de întâlniri cu fermierii. Din buget a fost alocată o sumă-record de 1,9 miliarde de lei, o parte a fost pentru compensarea pierderilor, iar altă parte – pentru subvenționarea investițiilor în echipamentele procurate. Încă din luna august am convenit să avem o listă cu cei care au avut cel mai mult de suferit. După cinci luni, nici până astăzi nu este oferită acea listă. Să fiu explicit – nu sunt banii Guvernului, ci sunt banii cetățenilor”, a declarat Recean aseară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

Citeşte şi: Amenințări cu atacuri armate în mai multe școli din Capitală – Stiripesurse.md

Oficialul s-a referit și la creditele pe care continuă să le ia unii fermieri, chiar dacă știu din start că nu le vor putea întoarce. Astfel, Recean a dat exemplul unui fermier, care și-a cumpărat o mașină de teren de un milion de lei, în condițiile în care deja avea probleme cu banca.

Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

„Într-adevăr, există anumiți producători de cereale care nu reușesc să achite datoriile. Peste 5 000 de fermieri au datorii, dintre care 327 au solicitat restructurarea anul trecut. Anul acesta sunt 344 de solicitări. Guvernului i se cere să interzică băncilor și furnizorilor de inputuri (semințe, fertilizanți) să aplice dobânzi și penalități. Acești bani sunt ai agenților economici. Am propus un mecanism prin certificarea stării de forță majore. Volumul investițiilor în 2023 a crescut cu 200 de milioane în domeniul agriculturii. Nu putem compensa din banii publici alegerile proaste ale unor oameni de afaceri”, a adăugat premierul.

Dorin Recean a mai spus că modelul de subvenții per hectar nu este o practică bună.

„Nu stimulează eficiența. R. Moldova nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale. Să direcționăm resursele prețioase în zootehnie, procesare de fructe și legume. Suntem în top la exportul de prune, cireșe. Subvențiile trebuie să fie orientate per kg de produs, litru de lapte, per ou/bucată. Există producători care au nevoie de ajutor. Îi vom ajuta țintit”, a conchis prim-ministrul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Continuă „nebunia”: PSG s-a răzgândit pentru a treia oară în privința înlocuitorului lui Kylian Mbappe

Continuă „nebunia”: PSG s-a răzgândit pentru a treia oară în privința înlocuitorului lui Kylian Mbappe PSG l-a pierdut pe Kylian Mbappe (25 de ani), căruia...

Meteo duminică, 30 iunie 2024: Cer predominant însorit și maxime de până la 34°C

Meteo duminică, 30 iunie 2024: Cer predominant însorit și maxime de până la 34°C Meteorologii anunță pentru ziua de duminică, 30 iunie, cer predominant însorit...

Evenimentele Zilei de 30 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 30 iunie în Istorie 30 iunie este a 181-a zi a calendarului gregorian și a 182-a zi în anii bisecți. Pe...

Horoscop 30 iunie 2024 

Horoscop 30 iunie 2024  Astrologii vă recomandă să acţionaţi cu mult tact şi înţelegere astăzi, mai ales în discuţiile cu persoana iubită, potrivit stiripesurse. Horoscop...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.