Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Publicat:

Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Guvernul R. Moldova nu poate la nesfârșit să subvenționeze producerea de cereale și alegerile proaste ale unor oameni de afaceri din domeniul agricol, susține prim-ministrul Dorin Recean, în legătură cu protestul organizat de Asociația „Forța Fermierilor” în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

Premierul admite că o parte dintre fermieri a avut pierderi, dar spune că până acum Guvernul ar fi alocat o sumă-record pentru compensații, scrie ziarulnational.md.


„O parte din producătorii de cereale a avut pierderi. Din aprilie, am avut zeci de întâlniri cu fermierii. Din buget a fost alocată o sumă-record de 1,9 miliarde de lei, o parte a fost pentru compensarea pierderilor, iar altă parte – pentru subvenționarea investițiilor în echipamentele procurate. Încă din luna august am convenit să avem o listă cu cei care au avut cel mai mult de suferit. După cinci luni, nici până astăzi nu este oferită acea listă. Să fiu explicit – nu sunt banii Guvernului, ci sunt banii cetățenilor”, a declarat Recean aseară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

Citeşte şi: Amenințări cu atacuri armate în mai multe școli din Capitală – Stiripesurse.md

Oficialul s-a referit și la creditele pe care continuă să le ia unii fermieri, chiar dacă știu din start că nu le vor putea întoarce. Astfel, Recean a dat exemplul unui fermier, care și-a cumpărat o mașină de teren de un milion de lei, în condițiile în care deja avea probleme cu banca.

Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

„Într-adevăr, există anumiți producători de cereale care nu reușesc să achite datoriile. Peste 5 000 de fermieri au datorii, dintre care 327 au solicitat restructurarea anul trecut. Anul acesta sunt 344 de solicitări. Guvernului i se cere să interzică băncilor și furnizorilor de inputuri (semințe, fertilizanți) să aplice dobânzi și penalități. Acești bani sunt ai agenților economici. Am propus un mecanism prin certificarea stării de forță majore. Volumul investițiilor în 2023 a crescut cu 200 de milioane în domeniul agriculturii. Nu putem compensa din banii publici alegerile proaste ale unor oameni de afaceri”, a adăugat premierul.

Dorin Recean a mai spus că modelul de subvenții per hectar nu este o practică bună.

„Nu stimulează eficiența. R. Moldova nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale. Să direcționăm resursele prețioase în zootehnie, procesare de fructe și legume. Suntem în top la exportul de prune, cireșe. Subvențiile trebuie să fie orientate per kg de produs, litru de lapte, per ou/bucată. Există producători care au nevoie de ajutor. Îi vom ajuta țintit”, a conchis prim-ministrul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în...

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.