Dosarul lui Vasile Botnari a fost desecretizat

Publicat:

Dosarul lui Vasile Botnari a fost desecretizat

Acum cinci ani, R. Moldova a extrădat în secret șapte profesori turci din țară. În mai puțin de 24 de ore, profesorii reținuți au fost transmiși Turciei, unde aceștia au fost condamnați la ani grei de închisoare.

În vara lui 2022, materialele dosarului au fost desecretizate, iar o parte din documente a ajuns la NewsMaker.md, iar materialele desecretizate ale dosarului conțin mai multe declarații și acuzații nefondate, care nu pot fi verificate, transmite Știri.md.


Acestea vor fi studiate în timp ce va fi reexaminat dosarul lui Vasile Botnari, ex-directorul SIS, precum și alte cauze penale, pe care procuratura le va cerceta în contextul expulzării profesorilor turci.

Expulzarea

Această operațiune specială a fost pregătită de Centrul Antiterorist al Serviciului Informații și Securitate (SIS), detaliile acesteia fiind ascunse cu strictețe. Conform documentelor desecretizate, la 5 septembrie 2018, câtorva colaboratori ai Serviciului de Informații și Securitate li s-a cerut „să fie pregătiți”. A doua zi, la ora 5 dimineața, a avut loc o ședință operativă.

Astfel, angajații SIS antrenați în operațiune au fost divizați în grupuri a câte 3-4 persoane. Le-au fost înmânate plicuri cu informații despre cetățenii Turciei care au fost declarați indezirabili pe teritoriul R. Moldova. Aceștia urmau să fie reținuți și conduși la Biroul Migrație și Azil, dar când se aflau deja pe drum, ofițerii SIS au primit un ordin nou: să ducă profesorii turci direct la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, participanții la operațiune vor declara că nu au știut cine a dat acest ordin. Însă la aeroport, profesorii erau așteptați deja de un avion charter, iar după ce au aterizat în Turcia, aceștia au fost întâlniți la scara aeronavei de colaboratorii serviciilor speciale ale Turciei. 10 zile mai târziu, unul dintre vicedirectorii SIS va demisiona. Iar doi ani mai târziu, Vasile Botnari, directorul de atunci al SIS, își va asuma întreaga vină și va deveni singurul acuzat în dosarul despre expulzarea ilegală din Moldova a profesorilor turci.

Dosarul lui Vasile Botnari a fost desecretizat

Epoca lui Plahotniuc

Istoria expulzării din R. Moldova a profesorilor turci, care activau în cadrul rețelei de licee moldo-turce „Orizont”, a avut loc în perioada de guvernare a Partidului Democrat și a puterii aproape nelimitate în țară a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc. Moldova a fost declarată atunci „stat capturat” și „dictatură oligarhică”.

Apărătorii drepturilor omului și opoziția au reacționat în cazul expulzării profesorilor prin proteste, care au avut loc la Aeroportul Chișinău și lângă sediul SIS. Au protestat colegii și elevii profesorilor deportați. Mulți au făcut o legătură între expulzarea profesorilor cu vizita la Chișinău a președintelui Turciei, Recep Erdoğan.

Citeşte şi: Majoritatea moldovenilor susţin aderarea la Uniunea Europeană – Stiripesurse.md

Circa 20 de organizații pentru apărarea drepturilor omului s-au adresat Parlamentului și au cerut investigarea celor întâmplate. Deși autoritățile susțineau că au acționat conform legii, scrisoarea a fost totuși transmisă Procuraturii Generale, care a inițiat o cauză penală.

Din documentele desecretizate reiese că de verificări s-a ocupat Oleg Afanasii, șeful secției controlul activității speciale de investigații și asigurare a regimului secret. Acesta a și decis că materialele verificării trebuie să fie secretizate. În cadrul acestui proces, procuratura a primit explicațiile în scris ale colaboratorilor SIS care au participat la procesul de extrădare.

Toți aceștia au afirmat atunci că profesorii „s-au împotrivit” în timpul reținerii și că profesorii au recunoscut că au fost instruiți să opună rezistență în timpul reținerii. Reținere era considerat și faptul că Feridun Tüfekçi, directorul Liceului „Orizont” din Comrat, „a tras de timp”. Dar și faptul că fiica minoră a lui Müjdat Çelebi se ținea scai de tatăl său, când acesta era reținut. Acest lucru a fost considerat ca „o tactică specială de împotrivire față de oamenii legii”.

Dosarul lui Vasile Botnari a fost desecretizat

Scrisorile SIS către procuratură

Din documentele desecretizate se înțelege că după inițierea procesului penal, SIS a expediat câteva scrisori către procuratură. Astfel, șeful Comisiei antiterorism X a expediat o scrisoare procurorului Oleg Afanasii, în care a dat asigurări că SIS a avut motive întemeiate pentru a expulza profesorii.

De menționat că, potrivit legii despre SIS, informațiile privind colaboratorii SIS care îndeplinesc sau au îndeplinit misiuni speciale privind asigurarea securității statului constituie secret de stat.

În scrisoare se menționa faptul că după ce în 1993 în Moldova au fost deschise șapte licee moldo-turce „Orizont”, serviciile speciale monitorizau activitatea acestora. Potrivit informațiilor SIS, temei pentru aceasta a fost faptul că rețeaua de licee „Orizont” era menționată pe site-ul oficial al predicatorului și scriitorului Fethullah Gülen. Serviciul de Informații și Securitate a considerat că liceele au legătură cu organizația FETO, care este condusă de Gülen. În anul 2016, Turcia l-a acuzat pe Fethullah Gülen de tentativă de lovitură de stat, însă jurnaliștii nu au reușit să găsească o asemenea însemnare.

De notat că în 2017, premierul Turciei Binali Yıldırım a cerut ca R. Moldova să închidă rețeaua de licee „Orizont” din cauza legăturii cu Gülen. Pavel Filip, premierul de atunci al Moldovei, a răspuns că pentru un asemenea pas sunt necesare probe.

În scrisoarea SIS se menționa că în liceele „Orizont” ar fi fost promovată „propaganda clandestină a islamului”, iar profesorii întocmeau dosare pentru fiecare elev, remarcând calitățile morale ale acestora. La fel, SIS afirma că profesorii studiau minuțios părinții elevilor, în special pe cei care ocupă funcții de conducere în instituțiile statului.

Astfel, în anul 2017, tatăl unuia dintre elevi, care activa la inspectoratul din Ciadîr-Lunga, a spus că directorul liceului s-ar fi interesat de ceea ce a întreprins MAI în timpul unui protest recent. În scrisoare se mai spunea că SIS dispune de declarațiile acestui părinte. Iar „planul extremiștilor turci”, potrivit datelor SIS, „prevedea ca elevii să ocupe funcții cheie” în economie, știință și în instituțiile guvernamentale ale țărilor non-musulmane. Acest lucru îi va ajuta „să adopte și să promoveze acolo islamul”.

De asemenea, în scrisoare se menționa faptul că în 2017, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate a inițiat o cauză în baza unor informații obținute de la SIS, cu ajutorul spionării și al filării. În scrisoare se spunea că informațiile acumulate au contribuit la justificarea suspiciunilor precum că activitatea angajaților rețelei „Orizont” pune în pericol securitatea R. Moldova. În același timp, SIS nu a explicat, ce anume a devenit motiv pentru expulzarea profesorilor turci.

În scrisoare au fost menționate și „transferurile bănești suspecte” de la cetățenii Moldovei și ai Turciei, efectuate din 2014 până în 2017. Banii erau încasați inclusiv cash, iar potrivit informațiilor SIS, era vorba despre sute de milioane de lei.

În cadrul verificărilor inițiate de procuratură, a depus mărturii și Olga Poalelungi, șeful de atunci al Biroului Migrație și Azil. Aceasta afirma că Biroul i-a informat la timp pe angajații Liceului „Orizont” despre faptul că acestora le-a fost refuzată acordarea azilului în R. Moldova.

Ulterior, acest fapt a fost negat și de rudele pedagogilor, și de CEDO. Familiile profesorilor au aflat despre decizia Biroului deja după expulzare.

În urma verificărilor, procurorul Oleg Afanasii a ajuns la concluzia că expulzarea profesorilor „s-a desfășurat cu respectarea legii”, iar acțiunile serviciilor speciale nu au provocat „prejudicii fizice și materiale” profesorilor. La 5 noiembrie 2018, Afanasii a închis procesul penal, lucru despre care l-a informat pe procurorul general de atunci, Eduard Harunjen.

Dosarul lui Vasile Botnari a fost desecretizat

Blocul ACUM și reluarea investigațiilor

În luna iunie 2019, s-au produs două evenimente importante: Partidul Democrat a pierdut guvernarea, iar CEDO a declarat R. Moldova vinovată de încălcarea drepturilor profesorilor turci. Noul șef de la MAI, Andrei Năstase a dispus desfășurarea unei anchete interne a expulzării profesorilor, în urma căreia procuraturii i-a fost recomandată reluarea anchetei.

În vara lui 2019, Dumitru Robu, numit în funcția de procuror general interimar, a dispus reluarea cazului despre expulzarea ilegală a profesorilor turci.

Atunci, Robu a anulat dispoziția procurorului Afanasii, menționând că, potrivit legii, nu pot fi supuse expulzării din Moldova persoanele căsătorite cu cetățeni ai Moldovei și cetățenii străini care au permis de ședere în țară și care au copii minori. Robu i-a încredințat ancheta procurorului Victor Plugaru, iar investigațiile au continuat în regim secret.

Acuzați principali în dosarul deschis de procuratură erau Olga Poalelungi, directorul Biroului Migrație și Azil și foștii vicedirectori ai SIS Alexandru Baltaga și Alexandru Bălan. La un an de la expulzare, la 6 septembrie 2019, lui Poalelungi, Baltaga și Bălan le-au fost înaintate acuzații de abuz de putere în legătură cu extrădarea profesorilor.

Citiți întreg articolul pe NewsMaker.md.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu droguri în vamă. Un străin riscă să fie cercetat

Cu droguri în vamă. Un străin riscă să fie cercetat Un nerezident a fost prins cu circa 2,5 gr. de substanță presupusă a fi amfetamină,...

Mișcarea Respect Moldova se laudă că a mai racolat trei primari de sate

Mișcarea Respect Moldova se laudă că a mai racolat trei primari de sate La Mişcarea Respect Moldova au aderat trei primari din raionul Nisporeni: Silvia...

Deputatul Radei, Oleksii Goncearenko, către Parlamentul European: „Nu vă temeți și loviți Moscova!”

Deputatul Radei, Oleksii Goncearenko, către Parlamentul European: „Nu vă temeți și loviți Moscova!” Deputatul ucrainean Oleksii Goncearenko a făcut un apel în fața Parlamentului European,...

Misiune împlinită în Kosovo. Carabinierii moldoveni au fost medaliați

Misiune împlinită în Kosovo. Carabinierii moldoveni au fost medaliați Contingentul Inspectoratului General de Carabinieri (ICG) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a luat parte la o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.