Două petroliere au fost ATACATE în Golful Oman

Publicat:

Un petrolier care transporta metanol a suferit avarii în cadrul unui “incident de securitate” survenit joi în Golful Oman, a anunţat operatorul vasului, Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) din Singapore, transmit dpa, AFP şi Reuters, potrivit agerpres. În paralel, Flota a V-a SUA, cu baza în Bahrein, a anunţat că două nave au cerut asistenţă în urma unui atac în apele Golfului Oman. 

Incidentul semnalat de BSM a afectat partea laterală dreaptă a navei Kokuka Courageous şi i-a determinat pe cei 21 de membri ai echipajului să părăsească vasul cu o barcă de salvare. Ei au fost recuperaţi de o altă navă aflată în apropiere. Unul dintre membrii echipajului a fost uşor rănit, a indicat compania într-un comunicat care mai menţionează că petrolierul avariat nu este în pericol de scufundare şi încărcătura este intactă.


Citeşte şi: Putin se implică în criza din R.Moldova şi anunţă pe cine susţine la Chişinău

Un comunicat al Flotei a V-a americane citat de agenţiile internaţionale de presă a notat că forţele navale americane din regiune intervin după recepţionarea a “două apeluri de urgenţă distincte, la orele 06.12 şi 07.00 locale”.

La rândul său, societatea britanică de navigaţie comercială UKMTO a indicat că anchetează un incident în Golful Oman, fără a da alte detalii.

Al doilea vas care a fost victima unui “incident” similar joi este petrolierul norvegian Front Altair, construit în 2016 şi aflat sub pavilionul insulelor Marshall. Potrivit agenţiei de presă S&P Global Platts, care citează mai multe surse din transportul maritim, acesta a luat foc în Golful Oman.

Agenţia norvegiană de presă NTB, care citează jurnalul de transporturi Tradewinds, a relatat că Front Altair a transmis un SOS după ce ar fi suferit un atac.

Citeşte şi: SUA consolidează contingentul militar din Polonia

Iranul a anunţat pe de altă parte că a venit în ajutorul a două petroliere străine “accidentate” joi dimineaţa în apele Omanului. Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de o unitate de salvare a marinei iraniene, a precizat agenţia oficială de presă Irna, citând o “sursă informată”.

Chiar acum o lună, la 12 mai, alte patru vase – două saudite, unul al Emiratelor Arabe Unite şi unul norvegian -, trei dintre ele petroliere, au fost avariate în urma unor “acte de sabotaj” atribuite Iranului de Arabia Saudită.

După incidentul de joi, preţul petrolului a crescut brusc, notează AFP şi Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.