Două plăci comemorative ale victimelor de la Katyn au fost date jos de pe faţada fostulului NKVD. Polonia protestează!

Publicat:

Vicepremierul polonez, Piotr Glinski, ministru al culturii în guvernul de la Varşovia, a exprimat nemulţumirea ţării sale după ce două plăci care comemorau victimele masacrului de la Katyn au fost date jos de pe faţada fostului sediu al poliţiei secrete sovietice NKVD din oraşul Tver din vestul Rusiei, informează DPA, potrivit agerpres.

“Este regretabil şi protestăm cu hotărâre împotriva acestui” gest, a declarat Piotr Glinski într-un interviu la postul de radio Trojka vineri.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Iran! Panică totală pe străzile din Teheran

Cele două plăci comemorative au fost scoase joi de pe clădirea fostului NKVD din Tver, oraş situat la aproximativ 160 km nord-vest de Moscova, au relatat media ruse.

Katyn (vestul Rusiei) a fost unul din locurile unde în 1940 au fost masacraţi circa 22.000 de militari polonezi, prizonieri de război şi reprezentanţi eminenţi ai societăţii poloneze de la acea vreme de către poliţia politică sovietică la ordinul lui Stalin.

Acuzând iniţial trupele naziste de masacrarea polonezilor, Moscova a recunoscut abia în 1990 că ordinul de a-i ucide pe prizonierii polonezi a fost dat de dictatorul sovietic Iosif V. Stalin.

În relatarea acestor evenimente din secolul XX, Rusia revine la vechile tipare staliniste, a opinat şeful Institutului polonez al memoriei naţionale, Jaroslaw Szarek, într-un interviu joi la radio Trojka.

“Puteţi retrage o placă comemorativă, dar aceasta nu anulează faptele, pe care toată lumea liberă le cunoaşte”, a afirmat Szarek.

Citește și : SUA încep retragerea bateriilor Patriot din Arabia Saudită

Vineri, europenii celebrează Ziua Victoriei în Europa, marcând împlinirea a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

În Polonia, sfârşitul războiului a fost dulce-amar, întrucât ţara a fost ocupată de Uniunea Sovietică.

“Cu 75 de ani în urmă, speram să ne redobândim libertatea, dar Armata Roşie a rămas pe pământul polonez încă aproape 50 de ani. Să ne amintim de toate victimele şi eroii uitaţi ai acestor regimuri inumane”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un mesaj transmis vineri pe Twitter.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la ‘diavolul republicii’ Jean-Marie la ‘de-demonizarea’ operată de Marine

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la 'diavolul republicii' Jean-Marie la 'de-demonizarea' operată de Marine Pe cale să devină...

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.