Dragalin reacţionează la demisia Victoriei Furtună

Publicat:

Dragalin reacţionează la demisia Victoriei Furtună

Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție după ce procurora Victoria Furtună a plecat din sistem. „Când voi avea suspiciuni de scurgeri din interior, nu voi ezita să denunț aceste acte imediat”, spune Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA).

La 11 ianuarie 2024, la plângerea unui judecător, un procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale cu privire la un caz de fals în acte publice săvârșit prin înscrierea de către o persoană publică în documentele oficiale a unor date vădit false, acțiuni săvârșite în interesul unui grup criminal organizat.


Dragalin reacţionează la demisia Victoriei Furtună

Acest procuror a preluat procesul penal cu trei săptămâni mai devreme, când procurorul care-l avea în gestiune, a ieșit în concediu. În cadrul urmăririi penale, s-a constat necesitatea administrării de documente secrete, ceea ce presupunea ca procurorul de caz, să aibă acces la secretul de stat. Procurorul care a pornit urmărirea penală la 11 ianuarie 2024, nu avea acces la secret de stat, fiindu-i expirat dreptul de accesul la secretul de stat încă în anul 2022 și refuzat acordarea accesul la secret de stat în anul 2022 și din nou în 2024.

Citeşte şi: 10 mituri despre Recensământul Populației și Locuințelor 2024 – Stiripesurse.md

Două săptămâni mai târziu, la 26 ianuarie 2024, deoarece procurorul ce avea în gestiune procesul penal nu avea acces la secret de stat, prin ordonanța procurorului ierarhic superior, a fost schimbat procurorul conducător al grupului de urmărire penală, fiind desemnat procurorul ce inițial a avut în gestiune procesul penal și care a revenit din concediu.

Dragalin reacţionează la demisia Victoriei Furtună

La 16 februarie 2024, adjunctul-interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, examinând și verificând din oficiu cu titlu de control ierarhic superior, ordonanța din 11 ianuarie 2024 privind începerea urmăririi penale precum și materialele acumulate în cadrul acesteia, a dispus modificarea ordonanței de începere emisă de procuror, schimbând calificarea din art. 332 alin. (2) în art. 332 alin. (1) Cod penal, din motiv că probele acumulate până în acel moment nu au stabilit o bănuială rezonabilă cu privire la existența unui grup criminal organizat.

Urmărirea penală în această cauză continuă și va determina dacă persoane publice din cadrul CNA au inclus date vădit false în documentele oficiale emise de CNA și transmise către Președintele Republicii Moldova în conexiune cu procedura de evaluare a candidaturii judecătorului vizat.

La 29 februarie 2024, a apărut în spațiul public pe un canal Telegram și pe o pagină web, un document care conține date confidențiale a urmăririi penale—ordonanța de pornire a urmăririi penale din 11 ianuarie 2024. Divulgarea intenționată a datelor urmăririi penale de către o persoană care efectuează urmărirea penală, cum ar fi un membru al grupului de urmărire penală format de procurori și ofițeri, se pedepsește cu amendă și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 3 ani. Persoanele care contribuie la aceste infracțiuni pot fi trase la răspundere penală ca complici.

Dragalin reacţionează la demisia Victoriei Furtună

A doua zi, la 01 martie 2024, Procuratura Anticorupție a sesizat Procurorul General despre o scurgere de informație în legătură cu o cauză penală în gestiunea Procuraturii Anticorupție, identificând în așa mod o potențială infracțiune contra justiție comisă de către angajați ai Procuraturii Anticorupție și anume divulgarea datelor urmăririi penale. Ulterior, Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe aceste fapte.

Astăzi, 12 martie 2024, procurori din cadrul Procuraturii Generale, secția misiuni speciale, au întreprins acțiuni de urmărire penală în sediul Procuraturii Anticorupție, cu acordul Procurorului-Șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Totul se întâmplă după ce anterior procurora Victoria Furtună a anunțat că pleacă din sistem. Aceasta afirmă că a fost declarată „o amenințare la adresa securității naționale” și a făcut referire la o investigație pe care a demarat-o și în care ar fi vizați reprezentanții Serviciului de Informare și Securitate (SIS) al R. Moldova și alte persoane din fruntea statului. În scurt timp, SIS a venit cu o reacție asupra acestor acuzații și a menționează că acționează în strictă conformitate cu prevederile legale și respectă drepturile și libertățile persoanelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice… ”

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice... ” Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, consideră că în Republica Moldova se impune o nouă stare...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

Exporturile de cereale ale Ucrainei se duc ‘în cap’

Exporturile de cereale ale Ucrainei se duc 'în cap' Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns...

Au urcat la volan chiar dacă abia se țineau pe picioare

Au urcat la volan chiar dacă abia se țineau pe picioare Pericol pe drumurile publice din Căușeni. Inspectorii au dat de doi șoferi în stare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.