Dronele îngheață liniile frontului: Cum se luptă rușii și ucrainenii la Kupiansk

Publicat:

Dronele îngheață liniile frontului: Cum se luptă rușii și ucrainenii la Kupiansk

Străpungerea liniilor de front pare o sarcină imposibilă pentru ambele beligerante și nicio parte nu poate înainta din cauza dronelor, potrivit mărturiilor soldaților de pe frontul din Kupiank, citate într-un reportaj The Guardian.

Un operator ucrainean de drone a explicat că atât de multe drone zboară deasupra liniilor de front în acest moment, încât ambele părți beligerante sunt blocate, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

Gleb Molceanov, care luptă în apropiere de orașul Kupiansk, în regiunea Harkov, a declarat pentru The Guardian că „nimeni nu mai știe ce să facă ca să avanseze în acest moment”.

Potrivit lui Molceanov, desfășurarea pe scară largă a vehiculelor aeriene fără pilot pe câmpul de luptă din Ucraina a transformat politicile convenționale ale NATO în ceva „destul de învechit”.

De fapt, el punctat el, obținerea oricăror progrese militare este „aproape imposibilă într-o eră a dronelor ieftine letale și precise”.

„Totul este zdrobit de drone și artilerie”, a adăugat el.

Forțele rusești au obținut totuși unele reușite tactice cu ajutorul „proiectilelor” într-un sat din această zonă.

De patru luni, trupele rusești încearcă să cucerească satul Sinkika din estul Ucrainei. La prima vedere, ar trebui să fie simplu. Poziția lor avansată se află la marginea unei păduri, la doar 500 de metri de linia frontului ucrainean, dincolo de un grup de căsuțe distruse.

La fiecare câteva zile, rușii atacă. Incursiunile lor pe teren deschis se termină în aceeași manieră dezastruoasă.. Vehicule blindate traversează în viteză un peisaj plin de cratere și copaci cu crengile rupte. Curând totul merge prost. Unele sunt lovite de mine; alteori, soldații intră în panică și dau înapoi. După care ucrainenii elimină infanteriștii care încearcă să scape cu drone și artilerie. De regulă, atacul are un singur final: toți rușii sunt uciși.

Prin aceste atacuri, rușii urmăresc două obiective: să captureze orașul Kupiansk, poarta către orașul Harkov (nord-est), al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, dar și orășelul strategic Avdiivka, din apropiere de capitala regională Donețk, ocupată de ruși.

Dificultățile întâmpinate forțele ruse la Sinkivka indică o problemă mai cuprinzătoare cu care se confruntă ambele armate. „Este un război al blindatelor împotriva proiectilelor. În acest moment, proiectilele câștigă”, a subliniat Molceanov. Rușii au avut un oarecare succes tactic aici, reușind să alunge soldații ucraineni din pădure și din câteva sate. Totuși, o înaintare semnificativă a fost aproape imposibilă din cauza dronelor FPV de doar câteva sute de dolari. Acest tip de război face doctrina tradițională a NATO să fie cumva demodată, remarcă el.

„Nimeni nu mai știe cum să înainteze în acest moment. Totul e zdrobit de drone și artilerie”.

Orașul Kupiansk a fost capturat de Rusia în a treia zi a invaziei sale, dar l-a pierdut șapte luni mai târziu. Putin ar fi ordonat generalilor săi să recucerească până la primăvară teritoriul de pe malul estic al râului Oskil, pe care se află orașul feroviar cheie. Aceasta include Sinkivka, un mic sat cu trei drumuri și un club, precum și satele învecinate Petropavlivka și Kucerivka.

Andrii Besedin, șeful administrației militare din Kupiansk, a declarat: „Planul lor nu corespunde cu al nostru”.

Ceea ce se va întâmpla în continuare depinde de faptul dacă Kievul va primi mai multe arme din partea „lumii civilizate”, a subliniat Besedin. „Avem suficient pentru a ne apăra, poate. Dar nu și pentru a învinge inamicul”.

Predicțiile potrivit cărora Rusia va lansa o ofensivă masivă la începutul lunii ianuarie asupra Kupiansk s-au dovedit a fi greșite. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a spus că inamicul se regrupează. Săptămâna trecută, forțele rusești au lansat doar  între două și cinci atacuri pe zi, față de între 15 și 20 la începutul anului.S-a dovedit că nu au masat un grup de atac în zonă, iar condițiile de iarnă le-au îngreunat operațiunile.

Molceanov a declarat că Moscova nu a reușit până acum să conceapă un plan care să îi permită să spargă linia defensivă a Ucrainei. „Ne găsim într-un fel de impas tehnologic în acest moment”, a declarat pentru The Guardian operatorul de drone. Întrebat dacă rușii ar putea totuși străpunge apărarea, el a răspuns: „Jocul îl fac ei. Ei decid unde și când să atace. Dar nu cred că pot ajunge la Kupiansk. Niciuna dintre părți nu poate câștiga fără un truc sau o inovație”.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Trupele rusești au efectuat 19 atacuri cu rachete și drone împotriva unor ținte civile din regiunea Harkov în ultima săptămână, a relatat miercuri Institutul pentru Studierea Războiului, citând forțele armate ucrainene.

Situația este atât de gravă încât tranșeele, craterele înghețate, precum și  vehiculele incendiate sunt pline de cadavre, potrivit imaginilor video surprinse de Molceanov.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de persoane cad în plasa escrocheriei ‘rudei implicate în accident’

Zeci de persoane cad în plasa escrocheriei 'rudei implicate în accident' O escrocherie, care a lăsat fără bani o mulțime de oameni, se răspândește vertiginos...

Încă o veste bună: Permisele de conducere moldovenești și franceze vor fi recunoscute reciproc

Încă o veste bună: Permisele de conducere moldovenești și franceze vor fi recunoscute reciproc O veste bună pentru cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța. Aceștia...

Oficial: Grigore Belostecinic este candidatul PSDE la alegerile prezidențiale

Oficial: Grigore Belostecinic este candidatul PSDE la alegerile prezidențiale Fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova și fostul deputat în Parlament, Grigore Belostecinic,...

Crește numărul infecţiilor entero-virale la copiii din R.Moldova

Crește numărul infecţiilor entero-virale la copiii din R.Moldova Medicii trag un semnal de alarmă si anunță că, în ultimele două luni, a crescut de trei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.