Dronele turcești au lovit instalații petroliere în nordul Siriei

Publicat:

Dronele turcești au lovit instalații petroliere în nordul Siriei, potrivit unor surse locale citate de Reuters, informează mediafax.

Dronele turcești au vizat instalații petroliere cheie administrate de Forțele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi în nord-estul Siriei, au declarat trei surse locale. Loviturile aeriene care au atras o condamnare fermă din partea Statelor Unite ale Americii s-au desfășurat în cursul nopții. FDS a anunțat că zeci de persoane, inclusiv 11 dintre luptătorii săi, au fost ucise în aceste lovituri.


Citește și: Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

Dronele turcești au lovit instalații petroliere de lângă orașul sirian Qamishli, precum și zona bogată în petrol Rumeilan, în apropierea căreia se află trupele americane, potrivit a trei surse din orașele siriene Qamishli și Hasaka.

De asemenea, Turcia a intensificat atacurile cu drone în interiorul zonelor urbane, vizând înalți oficiali militari din cadrul YPG, au declarat sursele, care sunt în contact cu figuri din cadrul FDS.

Pentagonul a declarat că atacurile aeriene turcești amenință siguranța personalului militar american și că escaladarea situației pune în pericol ani de progres împotriva militanților Statului Islamic în zonă.

Statele Unite au aproximativ 900 de soldați în Siria, care lucrează în principal cu FDS în nord-estul țării.

Întrebată despre comentariul Pentagonului, o sursă din cadrul Ministerului turc al Apărării a declarat că Ankara “selectează țintele cu sensibilitate” și că se află în contact strâns cu omologii americani.

PKK este considerat o organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană. Sprijinul SUA pentru FDS a fost ani de zile o sursă majoră de tensiune în relațiile cu Turcia, aliatul său din NATO.

Avioanele de război ale Turciei au început să efectueze lovituri aeriene asupra bazelor milițiilor kurde siriene YPG din nordul Siriei la sfârșitul săptămânii trecute, ceea ce a provocat lovituri de răzbunare de-a lungul graniței siriene.

FDS, un partener al SUA în lupta împotriva Statului Islamic, a declarat că Turcia a lovit mai adânc în teritoriul sirian decât în operațiunile sale anterioare. FDS a precizat că loviturile au ucis 15 civili și 25 de soldați guvernamentali sirieni.

Citește și: UE raportează cel puţin 238.000 de decese premature în 2020 din cauza poluării aerului

 

Președintele turc Tayyip Erdogan a promis să extindă operațiunea și a declarat că Ankara va lansa o incursiune terestră la momentul oportun. Turcia a lansat operațiunile aeriene ca represalii la un atentat mortal cu bombă din 13 noiembrie de la Istanbul, pe care l-a atribuit miliției YPG, care este vârful de lance al SDF. Ankara consideră că YPG este o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.

Nimeni nu a revendicat responsabilitatea, iar PKK și YPG au negat implicarea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.