După ani de exil, separatistul Carles Puigdemont se întoarce în Spania

Publicat:

După ani de exil, separatistul Carles Puigdemont se întoarce în Spania

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont, aflat de şapte ani în exil, şi-a confirmat miercuri intenţia de a se întoarce joi în regiunea sa, revenire pentru care partidul său a convocat o manifestaţie de bun venit în aceeaşi zi, în apropierea clădirii Parlamentului regional, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Joi, în acest Parlament va avea loc votul de învestitură a noului preşedinte al guvernului regional catalan, Generalitat, care ar urma să fie socialistul Salvador Illa.


După ani de exil, separatistul Carles Puigdemont se întoarce în Spania

“În condiţii democratice normale ar fi inutil ca un deputat ca mine să îşi anunţe intenţia de a participa la sesiune, nu ar avea nicio importanţă”, a afirmat, într-un clip video publicat pe X, Carles Puigdemont, care a fugit din Spania pentru a scăpa de urmărirea penală după încercarea eşuată de secesiune din 2017.

“Dar noi nu trăim în condiţii democratice normale”, a adăugat liderul catalan, referindu-se la cazul său şi al unui alt parlamentar care susţine independenţa Cataloniei.

“În primul rând pentru că ne confruntăm cu o lungă persecuţie pentru că le-am permis catalanilor să voteze la un referendum. Şi în al doilea rând, deoarece Curtea Supremă refuză să se supună legii amnistiei, aprobată şi în vigoare (…). Această provocare trebuie acceptată şi înfruntă. Acesta este motivul pentru care am luat drumul revenirii din exil”, a adăugat Puigdemont, care sugerase deja de mai multe ori în ultimele zile că se va întoarce în Catalonia pentru a participa la votul de învestitură de joi.

După ani de exil, separatistul Carles Puigdemont se întoarce în Spania

Puigdemont este în continuare vizat de un mandat de arestare în Spania, în pofida legii amnistiei negociată de premierul Pedro Sanchez în schimbul sprijinului partidului separatist Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia) pentru guvernul său.

Foarte criticată de opoziţie, această lege se află în centrul unor multiple dezbateri juridice. Pe 1 iulie, Curtea Supremă a decis că prevederile sale se aplică doar unora din infracţiunile de care este acuzat liderului separtist, deschizând calea unei posibilei detenţii provizorii.

“Sunt convins că nu există altă cale către normalitatea democratică decât sfârşitul represiunii politice, un sfârşit preconizat în scrisoarea şi în spiritul legii amnistiei”, a mai spus Carles Puigdemont în clipul său video, înregistrat în faţa unui drapel catalan şi a unuia european.

După ani de exil, separatistul Carles Puigdemont se întoarce în Spania

“Nu putem rămâne tăcuţi în faţa atitudinii de rebeliune în care s-au angajat anumiţi judecători ai Curţii Supreme”, a dat asigurări liderul separatist.

Junts per Catalunya a făcut apel, într-un mesaj publicat pe X, la o manifestaţie de bun venit pentru Carles Puigdemont care să aibă loc joi, în apropierea clădirii Parlamentului catalan din Barcelona, la 9:00, cu o oră înaintea începerii sesiunii consacrate votului de învestire a lui Salvador Illa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernul a aprobat cadrul bugetar, pentru următorii ani 

Guvernul a aprobat cadrul bugetar, pentru următorii ani Guvernul a aprobat, astăzi, Cadrul bugetar pe termen mediu 2025-2027. Documentul stabilește obiectivele politicii bugetar-fiscale și determină...

Misterul „mumiei care țipă” ar putea fi rezolvat

Misterul „mumiei care țipă” ar putea fi rezolvat În urmă cu mai bine de opt decenii, arheologii au dat peste rămășițele mumificate ale unei femei...

O mașină a ars ca o torță la Botanica

O mașină a ars ca o torță la Botanica O mașină a ars ca o torță în sectorul Botanica al capitalei. Citește și: Criză la...

Vladimir Putin a convocat de urgență Consiliul de Securitate, după asaltul Ucrainei pe teritoriul regiunii ruse 

Vladimir Putin a convocat de urgență Consiliul de Securitate, după asaltul Ucrainei pe teritoriul regiunii ruse Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat de urgenţă miercuri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.