Misterul „mumiei care țipă” ar putea fi rezolvat
În urmă cu mai bine de opt decenii, arheologii au dat peste rămășițele mumificate ale unei femei din Egiptul antic într-un mormânt din apropiere de Luxor. Descoperirea a fost cu totul inedită, având în vedere faptul că chipul femeii a rămas încremenit într-un „țipăt” permanent, conform CNN.
Misterul care planează asupra acestei mumii ar putea fi rezolvat. Se pare că aceasta a murit „țipând de agonie” în urmă cu circa 3.000 de ani. Captivați de înfățișarea sa, o echipă de cercetători a recurs la CT-uri pentru a obține informații cu privire la starea de sănătate și conservarea mumiei. Însă, oamenii de știință nu s-au limitat doar la CT, ci au folosit și imagistica în infraroșu și alte tehnici pentru a analiza virtual rămășițele și pentru a afla ce anume i-ar fi provocat expresia facială, potrivit historia.ro.
Conform descoperirilor făcute de cercetători, care au fost făcute publice vineri în revista Frontiers in Medicine, „femeia care țipă” ar fi avut 48 de ani la momentul morții. Oamenii de știință au reușit să determine vârsta după ce au efectuat o analiză a unei articulații a bazinului care se modifică pe măsură ce trece timpul.
De asemenea, îmbălsămarea trupului ei a fost realizată cu tămâie și rășină de ienupăr, produse scumpe și care ar fi fost luate de departe, a spus autorul studiului, Sahar Saleem, profesor de radiologie la spitalul Kasr Al Ainy din cadrul Universității din Cairo.
Autorul studiului nu a dat de urma unor tăieturi pe corpul femeii, fapt care a fost în acord cu evaluarea realizată la momentul descoperirii, potrivit căreia creierul, diafragma, inima, plămânii, ficatul, splina, rinichii și intestinele nu au fost îndepărtate.
Acest lucru este, totodată, neobișnuit, întrucât mumificarea presupunea îndepărtarea organelor, cu excepția inimii.
În plus, potrivit oamenilor de știință, „femeia care țipă” avea o înălțime de 154 de cm și se confrunta cu o artrită ușoară la nivelul coloanei vertebrale, examinările realizate indicând existența unor pinteni osoși pe unele vertebre ale coloanei. În plus, femeia rămăsese și fără mai mulți dinți, posibil pierduți înainte de a muri.