După jumătate de secol, bisericile din apropierea locului unde a fost botezat Iisus Hristos vor fi redeschise publicului

Publicat:

Mai multe biserici vechi situate în apropierea locului în care se presupune că a fost botezat Iisus Hristos, închise timp de o jumătate de secol, au fost deschise pentru presă duminică în Cisiordania, la peste opt luni de la debutul unor ample operaţiuni de deminare, informează AFP, potrivit agerpres.

Operaţiunile de deminare, iniţiate în luna martie şi programate să dureze încă câteva luni, vizează curăţarea completă a sitului de mine şi dispozitive explozive, vestigii ale Războiului de Şase Zile din 1967 sau amplasate imediat după de către Israel.


Citeşte şi: CNN dezvăluie ultimele cuvinte ale lui Jamal Khashoggi

În afară de o zona restrânsă situată în apropierea locului unde, potrivit tradiţiei, Iisus a fost botezat în apa râului Iordan, care poate fi vizitată de pelerini, situl Qasr al-Yahud, unde sunt amplasate bisericile în cauză, a fost abandonat timp de aproximativ 50 de ani.

Operaţiunile de deminare, la nord de Marea Moartă, au loc sub supravegherea Ministerului Apărării din Israel, asociaţiei de deminare Halo Trust, şi a companiei israeliene 4CI şi urmează să mai dureze între opt luni şi un an, după cum a declarat Moshe Hilman, din cadrul ministerului citat.

Potrivit ministerului, proiectul acoperă o suprafaţă de aproximativ un kilometru pătrat, un perimetru în care iniţial existau aproximativ 3.000 de mine şi alţi explozivi.

“Halo Trust a finalizat o etapă cheie a obiectivului său de a curăţa locul botezului de mine şi de alţi explozivi”, a declarat duminică directorul organizaţiei, James Cowan.

“Prin dedicarea echipei noastre de deminare, generozitatea guvernului israelian şi a creştinilor, evreilor şi musulmanilor din întreaga lume, am finalizat deminarea bisericilor etiopiană, greacă şi franciscană”, a adăugat el.

Citeşte şi: ‘Vestele galbene’ se extind în Europa! Protestele din Macedonia au preluat modelul francez

Patru terenuri, aparţinând altor biserici ortodoxe (rusă, siriană, română şi coptă), urmează să fie deminate. Odată terminate operaţiunile de deminare, parcelele urmează să fie returnate bisericilor respective, iar pelerinii vor putea vizita din nou aceste locuri importante pentru creştinism.

Majoritatea minelor au fost plasate de forţele israeliene după ce Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei în 1967 de la trupele iordaniene.

Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată controlul Israelului asupra Cisiordaniei pe care o consideră un teritoriu palestinian ocupat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.