După trecerea ciclonului Yasa, situaţia devine dramatică în Fiji

Publicat:

Bolile ameninţă să înrăutăţească situaţia deja gravă din Fiji, ţară devastată de trecerea ciclonului mortal Yasa, au avertizat duminică autorităţile citate de AFP, potrivit agerpres.

Alimente şi apă au fost trimise de urgenţă în zonele cele mai afectate de furtuna care a măturat în noaptea de joi spre vineri insulele situate în nordul arhipelagului din Pacificul de Sud, determinând evacuarea a peste 23.000 de locuitori.


Citeşte şi: Arabia Saudită SUSPENDĂ toate zborurile internaţionale

Patru oameni au murit, sate întregi au fost devastate, recoltele au fost distruse şi numeroase animale au fost răpuse de intemperii.

“Lucrătorii din sectorul agricol au fost trimişi în zonele cel mai grav afectate pentru a ajuta păstorii să elimine carcasele de animale în vederea limitării riscurilor de îmbolnăvire”, a declarat directoarea Biroului Naţional pentru Gestionarea Dezastrelor, Vasiti Soko.

Fiji este o ţară afectată în mod regulat de furtuni violente. În 2016, ciclonul Winston a provocat moartea a 44 de persoane.

“Vom avea mult de lucru pentru a oferi adăposturi şi pentru a furniza apă potabilă, deoarece cunoaştem faptul că bolile apar după cicloane – diaree, dengue – şi mai ales dacă accesul la spitale este limitat”, a declarat pentru AFP Ilisapeci Rokotunidau, care ocupă funcţia de director general al Societăţii de Cruce Roşie din Fiji.

“Din experienţa noastră după Winston, la trei luni după trecerea acestuia, unul dintre cele mai importante aspecte a fost malnutriţia”, a adăugat ea.

Autorităţile au evaluat sâmbătă daunele la sute de milioane de dolari.

Shairana Ali, directoarea generală a organizaţiei Save the Children din Fiji, a comparat regiunile devastate cu “o zonă de război”.

Crucea Roşie încearcă în prezent să vină cu prioritate în ajutorul populaţiei din regiunea Bua, pe a doua cea mai mare insulă a arhipelagului, Vanua Levu, precum şi în nordul Fiji, regiuni puternic afectate.

Un rezident care s-a întors la Bua pentru a-şi reface viaţa după şi-a pierdut locul de muncă din Nadi, cel mai mare oraş din Vanua Levu, din cauza pandemiei coronavirusului, a pierdut tot ce avea în timpul ciclonului devastator, a declarat Rokotunidau. “Totul a dispărut, iar el spune că nu mai are rost să trăiască”, a precizat directoarea Crucii Roşii, care se teme că astfel de cazuri se vor înmulţi. “Ceea ce este trist pentru mulţi este că acest lucru se întâmplă acum. Crăciunul ar trebui să fie un moment fericit al anului, însă va fi o perioadă foarte sumbră”, a adăugat ea.

Citeşte şi: Britanicii care vin cu feribotul în Olanda NU au voie să pună piciorul pe uscat

Echipe de salvare au fost mobilizate sâmbătă pentru a veni în ajutorul locuitorilor arhipelagului Fiji devastat de ciclonul Yasa.

Starea de dezastru natural a fost declarată timp de 30 de zile. Serviciile de urgenţă încearcă în continuare să transporte alimente şi îmbrăcăminte în zonele cele mai afectate.

Ciclonul Yasa a fost una dintre cele mai puternice furtuni care s-a abătut vreodată asupra Fiji, provocând rafale de până la 345 de kilometri pe oră şi inundaţii în multe regiuni de pe insulele arhipelagului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.