Ebrahim Raisi cere SUA să ofere ‘garanţii’ Iranului

Publicat:

Preşedintele Iranului Ebrahim Raisi a cerut Statelor Unite “garanţii” că nu vor renunţa la un posibil acord asupra programului nuclear iranian, cu puţin timp înainte de deplasarea sa la Naţiunile Unite la New York, informează luni France Presse, potrivit agerpres.

În favoarea unei “înţelegeri bune” şi a unui “acord just”, în ciuda reducerii speranţelor de partea occidentală cu privire la şansele de a restabili un acord nuclear iranian din 2015, Raisi a precizat totuşi într-un interviu acordat unei televiziuni americane că acest acord trebuie “să dureze”.


Citește și : Cum intenţionează UE să reducă facturile la energie?

“Trebuie să dureze. Avem nevoie de garanţii’, a declarat el, adăugând că nu are încredere în americani din cauza comportamentului lor în trecut.

Fostul preşedinte american Barack Obama a negociat un acord cu Teheranul în baza căruia Iranul a fost de acord să îşi reducă drastic capacitatea nucleară în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

Dar trei ani mai târziu, succesorul său la Casa Albă, Donald Trump, a denunţat acordul şi a reimpus sancţiuni Iranului.

Actualul preşedinte Joe Biden s-a arătat în favoarea renegocierii acordului, dar insistenţa iraniană de a obţine garanţii de la administraţia americană blochează discuţiile.

Statele Unite au explicat că nu pot oferi astfel de garanţii pentru că nu ştiu ce vor putea decide următorii preşedinţi americani în această chestiune.

Citeşte şi: În Germania se profilează o amenințare severă de dezindustrializare – Black News

Pentru preşedintele iranian, denunţarea acordului de către Donald Trump demonstrează pur şi simplu că promisiunile americane nu au “niciun sens”.

Raisi a exclus orice întâlnire cu omologul său american, care, la rândul său, nu şi-a exprimat dorinţa de a-l întâlni pe marginea Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.