X

Ecuador : Proiectul de mediere în cazul lui Assange este într-un “punct mort” (Maria Fernanda Espinosa)

Proiectul de mediere propus Marii Britanii de Ecuador pentru a rezolva cazul lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat la ambasada ecuadoriană la Londra din 2012, este într-un “punct mort”, a recunoscut vineri şefa diplomaţiei de la Quito, scrie AFP.

“În ce priveşte medierea, trebuie să recunosc cu sinceritate: se află într-un punct mort, deoarece pentru o mediere este nevoie de două părţi. Ecuadorul este pregătit pentru asta, dar nu şi cealaltă parte”, le-a declarat jurnaliştilor Maria Fernanda Espinosa, referindu-se la Marea Britanie, conform agerpres.

La 9 ianuarie, guvernul Ecuadorului a anunţat că este în căutarea unei “medieri” pentru a ajunge la un acord cu Marea Britanie legat de situaţia “de neconceput” a lui Julian Assange.

Citește și : Ungaria dorește rambursarea de către UE a cel puțin jumătate din banii cheltuiți pe securizarea granițelor

“Explorăm posibilitatea unei medieri (…) Ar putea fi o ţară terţă sau o personalitate”, a declarat la acea dată Maria Fernanda Espinosa.

Două zile mai târziu, Ecuadorul a anunţat că, în decembrie, i-a acordat cetăţenie fondatorului WikiLeaks şi a solicitat Londrei să îi recunoască un statut diplomatic ce i-ar fi permis să părăsească ambasada fără să fie arestat de poliţia britanică.

Marea Britanie a refuzat să îi acorde acest statut.

Temându-se să fie extrădat în Suedia pentru un presupus viol pe care îl neagă, Julian Assange, un australian de 46 de ani în prezent, a găsit azil în 2012 la ambasada Ecuadorului la Londra.

Această ţară era condusă la vremea respectivă de Rafael Correa, figură remarcantă a stângii sud-americane, care a sfidat Washingtonul acordându-i azil fondatorului WikiLeaks.

Poliţia britanică a avertizat că îl va aresta pe Assange dacă acesta părăseşte ambasada, pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune în Marea Britanie, infracţiune pedepsită cu un an de închisoare.

La jumătatea lui februarie, justiţia britanică a refuzat încă o dată să ridice mandatul de arestare care îl vizează pe australian.

“Ecuadorul este conştient că justiţia din Marea Britanie trebuie să fie respectată”, a subliniat vineri Maria Fernanda Espinosa. “Avem o foarte bună relaţia cu această ţară”, a ţinut ea să adauge.

Şefa diplomaţiei ecuadoriene a subliniat că autorităţile de la Quito vor continua să îl protejeze pe Julian Assange şi “să caute mecanisme, căi” pentru a încerca să găsească o soluţie.

“A găsi o soluţie este o provocare comună pentru Ecuador, Marea Britanie şi persoana care este protejată”, a mai spus ea.

Tags: ambasadaecuadorJulian AssangelondraMaria Fernanda EspinosamediereWikiLeaks
Categorii: Diaspora