Egipt: Atac al sătenilor împotriva creştinilor copţi din cauza unui loc de rugăciune în provincia Minya

Publicat:

Săteni egipteni au atacat şi jefuit case ale creştinilor dintr-o localitate situată în provincia Minya, în Egipt, pentru a protesta faţă de utilizarea locuinţelor ca locuri de rugăciune, a afirmat sâmbătă episcopul acestei regiuni, relatează AFP, potrivit agerpres.

Minoritatea creştină din Egipt reprezintă 10% din cei aproape 100 de milioane de locuitori ai acestei ţări majoritar musulmane şi acuză că sunt victime ale discriminărilor. Creştinii copţi sunt frecvent victime ale agresiunilor comise de extremişti, adeseori în legătură cu prezenţa unei biserici într-un sat.


Citește și : Papa Francisc a lansat un apel pentru protejarea oceanelor de ivazia plasticului

Contactat telefonic de AFP, părintele Makarios, episcopul provinciei Minya, situată la 250 de kilometri sud de Cairo, a declarat că “patru case aparţinând unor copţi (creştini din Egipt) au fost atacate vineri de locuitori ai satului şi din alte localităţi învecinate”.

Într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, arhiepiscopia de Minya a precizat că atacul a avut loc în satul Dimshaw Hashim.

“Extremiştii i-au atacat pe copţi, au furat numeroase bijuterii şi bani, au distrus aparatele electrocasnice şi au dat foc unor proprietăţi”, a spus el. Trei persoane şi un pompier au fost răniţi.

În opinia sa, folosirea de către creştini a caselor sau sălilor din sat pentru rugăciuni se află la originea acestui atac.

De mai multe zile, au circulat informaţii despre un posibil atac al “extremiştilor” şi autorităţile au fost avertizate, dar forţele de securitate au ajuns după producerea tragediei, a continuat arhiepiscopia.

Citește și : Teheranul plănuiește îmbunătățirea capacității balistice

Potrivit unui responsabil al forţelor de securitate, 38 de suspecţi au fost arestaţi după atac şi vor fi prezentaţi procuraturii.

La sfârşitul lui 2017, o biserică de la sud de Cairo a fost atacată violent de o mulţime care cerea “demolarea” clădirii.

Numeroase biserici sunt construite ilegal în Egipt din cauza obstacolelor administrative. O nouă lege a fost promulgată în 2016 privind construcţia şi restaurarea bisericilor şi prezentată de autorităţi ca un progres în domeniu.

În ultimii doi ani, zeci de creştini au fost ucişi în atentate împotriva unor biserici sau în atacuri ţintite în Egipt, majoritatea revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.