Egipt : Fostul preşedinte Morsi, ţinut în izolare 23 de ore pe zi în condiţii de detenţie care ar putea conduce la moartea sa prematură (comisie britanică)

Publicat:

Fostul preşedinte egiptean islamist Mohamed Morsi este ţinut în detenţie în condiţii care nu respectă standardele internaţionale şi care ar putea conduce la moartea sa prematură, se arată într-un raport publicat miercuri de o comisie britanică independentă, relatează AFP, potrvit agerpres.

După destituirea sa de către armată condusă pe atunci de Abdel Fattah al-Sissi, care a fost ales apoi preşedinte, Mohammed Morsi, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat în total la 45 de ani de închisoare în două dosare – incitare la violenţă împotriva manifestanţilor la sfârşitul anului 2012 şi spionaj în favoarea Qatarului.


Citește și : Rusia : Zi de doliu național pentru victimele incendiului din mall-ul din Kemerovo

În prezent, el este ţinut în izolare 23 de ore pe zi în condiţii de detenţie care ar putea constitui acte de tortură sau tratamente inumane şi degradante, potrivit unui raport al unei comisii britanice independente însărcinate să ancheteze soarta lui Morsi.

‘Concluziile noastre sunt categorice’, a declarat deputatul Crispin Blunt, preşedintele comisiei, prezentând raportul parlamentului britanic.

‘În privinţa stării sale de sănătate, refuzul unui tratament medical la care el are dreptul poate conduce la moartea sa prematură’, a adăugat el, în condiţiile în care preşedintele Mohammed Morsi suferă de diabet şi insuficienţă renală.

Potrivit lui Crispin Blunt, ‘întregul comandament până la actualul preşedinte’ ar putea fi tras la ‘răspundere’ pentru această situaţie.

Citat în raport, Abdullah Morsi, fiul fostului preşedinte, a făcut apel la comunitatea internaţională să denunţe aceste condiţii de detenţie şi să facă presiuni asupra ‘guvernului egiptean pentru a-i permite familiei fostului preşedinte să-l viziteze şi să poată primi tratament medical’.

‘Nu vrem ca Mohammed Morsi să moară în închisoare’, a insistat el.

Comisia precizează că şi-a întocmit raportul pe baza ‘dovezilor disponibile’ şi a precizat că a cerut fără succes autorităţilor egiptene să se întâlnească cu Mohammed Morsi.

Citește și : Papa Francisc l-a vizitat pe papa Benedict al o XVI-lea la o mânăstire pentru a-l felicita de Paşti

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.